Hlavní obsah

Novináři měřili teplotu v polském Sejmu. A nestačili se divit

Mnozí Poláci již nyní platí obrovské účty za topení a nevědí, co je v letošní tuhé zimě čeká, uvedl ve středu deník Fakt. Současně informoval, že Anna Moskvová, ministryně životního prostředí a klimatu, přišla s radou, jak se s problémem vypořádat.

Foto: Slawomir Kaminski, Reuters

Budova polského Sejmu.

Článek

„Každá domácnost si přece může v zimě zavést úsporný program v oblasti vytápění. Udělala jsem to doma. Ve společných prostorách topíme na 17 stupňů Celsia a v těch, kde se zdržujeme nejčastěji, na 19 stupňů Celsia. Dá se na to zvyknout a je to dokonce zdravé pro organismus,“ řekla Moskvová.

Topilo se i v prázdných sálech

Redaktoři deníku navštívili s termokamerou Sejm, Senát a několik centrálních institucí, aby zjistili, jak šetří veřejné prostředky, a čekalo je nemilé překvapení.

V hlavních jednacích síních obou komor parlamentu bylo 22 stupňů Celsia, přestože poslanci a senátoři v úterý nezasedali, tedy zely prázdnotou. V místnostech, kde pobývali úředníci nebo odborníci, byla teplota ještě o dva stupně vyšší, tedy 24 stupňů. Stejnou teplotu naměřili i na chodbách Sejmu a Senátu, kde se navzdory tomu, že je únor, dá chodit v tričkách s krátkým rukávem.

Poláci si na polích za domy sami kutají uhlí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám