Hlavní obsah

Nová předsedkyně EP Metsolaová je odpůrkyní potratů, ale i stavitelkou mostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci Evropského parlamentu (EP) si ve středu zvolili do svého čela novou předsedkyni. Stala se jí maltská lidovecká poslankyně Roberta Metsolaová, která se ve svých 43 letech stane nejmladší šéfkou EP v historii.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Roberta Metsolaová bude ve 43 letech nejmladší předsedkyní v historii Evropského parlamentu

Článek

Metsolaovou poslanci zvolili 458 hlasy z celkem 690 odevzdaných. V prvním projevu zavzpomínala na předchůdce Davida Sassoliho, který po dlouhé nemoci zemřel 11. ledna.

Mluvila o významu boje s klimatickými změnami, roli mládeže v rozvoji Evropy i roli žen, a to nejen v politice.

Na půdě Evropského parlamentu se jedná o zkušenou političku, která ve Štrasburku zasedá už od roku 2013, kdy se stala jednou z prvních maltských političek v EP.

Maltská poslankyně Metsolaová se stala novou šéfkou Evropského parlamentu

Evropa

Po svém znovuzvolení o rok později už zasedala v několika komisích a přidala se také do meziskupiny Evropského parlamentu pro práva dětí.

Jako členka výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci vedla práci lidovecké strany na nezávazném plánu EU proti homofobii a diskriminaci na základě sexuální orientace a genderové identity.

Stala se také spoluautorkou nezávazné zprávy o migrační krizi.

Cílem zprávy bylo zavést závazný a povinný legislativní přístup k přesídlování a nové readmisní dohody, což je smlouva upravující předávání ilegálních migrantů do země jejich původu.

Problémové téma potratů

Kontroverzním tématem se však u Metsolaové staly potraty. Na půdě Evropského parlamentu dosud maltská politička hlasovala vždy proti jakýmkoli rezolucím podporujícím právo žen na potrat.

Především Zeleným a Levici se tak nelíbí, že bude právě ona vést Evropský parlament.

Foto: Profimedia.cz

Roberta Metsolaová a francouzský prezident Emmanuel Macron přicházejí ve Štrasburku uctít památku zesnulého předsedy Evropského parlamentu Davida Sassoliho.

Po svém zvolení se otázkám novinářů na toto téma snažila vyhýbat, respektive odpovídala velmi zdrženlivě.

Už v minulosti uvedla, že se bude řídit názorem většiny parlamentu. Postoj Metsolaové ale vzhledem k jejímu původu není až tak překvapivý.

Malta totiž patří mezi státy s nejpřísnějšími pravidly ohledně potratů. Ty nejsou možné za žádné situace. Jedná se o jedinou zemi v Evropské unii, která potraty kompletně zakazuje, nicméně málokdy jejich porušení stíhá.

Foto: Profimedia.cz

Nová předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Pro list Le Figaro ale Metsolaová uvedla, že se snaží bojovat za práva žen a s potraty z osobního hlediska nemá problém.

Bojovnice a vzor pro ostatní

Třiačtyřicetiletá politička je sama matkou čtyř synů, které má se svým finským manželem Ukkem Metsolou.

V roce 2009 oba kandidovali do Evropského parlamentu a stali se prvním manželským párem, který do EP kandidoval ze dvou různých členských států.

Už předvolební videa lidovecké strany ale ukazují, jak se chce Metsolaová jako šéfka parlamentu prezentovat.

Vystupuje v nich jako člověk, kterého inspirují silné ženy a který chce inspirovat další. Matka, která zvládá nejen rodinu, ale i kariéru. Bojovnice, která se nevzdává a rve se za věci, kterým věří.

I přes kontroverzní názory je navíc respektována napříč všemi partajemi a v souvislosti s ní často zaznívají slova jako stavitelka mostů.

„Zvykli jsme si na rozdělení a krizi. Robertin vzestup a popularita dokazují, že je stále možné vést politiku na základě konsenzu,“ uvedl její stranický kolega a další maltský politik David Casa.

Metsolaová se stane teprve třetí političkou, která Evropský parlament povede. Navázat bude chtít na práci Francouzek Simone Veilové a Nicole Fontainové.

Reklama

Výběr článků

Načítám