Hlavní obsah

Norští policisté budou kvůli riziku atentátu ode dneška chodit ozbrojeni

Oslo

Policisté v Norsku, kteří jinak chodí neozbrojeni, u sebe budou výjimečně v příštích čtyřech týdnech při hlídkách nosit zbraně. Podle norské rozvědky totiž příslušníkům ozbrojených sil hrozí zvýšené nebezpečí atentátu, napsala v úterý agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Uniformovaní policisté na hlídkách a při zásahových akcích jsou ode dneška vyzbrojeni pistolemi," uvedlo v úterý ředitelství norské policie. "Podle hodnocení rizik, které provedly tajné služby, jsou policie a armáda možnými terči teroristických útoků," dodalo ředitelství ve svém prohlášení.

Rozvědka již 5. listopadu oznámila, že "je pravděpodobné, že Norsko bude v průběhu nadcházejících 12 měsíců terčem pokusů o teroristické útoky". Norské tajné služby se tak podle AFP vyjádřily po uskutečněných či zmařených atentátech z Kanady, Londýna a Austrálie z poslední doby.

Norské úřady se především obávají návratu islamistů, kteří odjeli bojovat do Sýrie. Podle norské rozvědky má asi 60 lidí, kteří vstoupili do extremistických organizací v Sýrii, napojení na Norsko.

Opatření případně prodlouží

"Čtyři týdny (po které mají policisté nosit zbraně) se zdá být možná krátká doba. Máme ale v úmyslu poté provést další zhodnocení situace a opatření případně prodloužit,” prohlásil ministr spravedlnosti Anders Anundsen.

V Norsku, které bylo pokojnou zemí až do roku 2011, kdy pravicový radikál Anders Behring Breivik zabil 77 lidí, policie hlídkovala obecně beze zbraně. Policisté nicméně směli vozit zbraň například v kufru auta.

Na internetu se proti vyzbrojení policie, které se týká asi 5800 členů policejních sil, vzedmula vlna nesouhlasu. Kritici poukazují mimo jiné na drama v americkém Fergusonu, kde v srpnu bělošský policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka. V pondělí velká porota rozhodla, že policistu neobviní. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám