Hlavní obsah

Norsko vypovědělo polského konzula, který se vymezoval proti Barnevernetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo/Varšava
Aktualizováno

Norské ministerstvo zahraničí vypovědělo polského konzula v Oslu. Zároveň vyzvalo Varšavu, aby Slawomira Kowalského povolala do tří týdnů do vlasti. Důvodem má být jeho nepřijatelné chování. Kowalski se angažoval v kauzách polských rodičů, kterým úřad Barnevernet odebíral děti. S odvoláním na mluvčího ministerstva Pera Bardalena Wiggena to v pondělí oznámila agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti činnosti norského úřadu pro ochranu dětí Barnervernet

Článek

Konzul se angažoval v případech dětí, které odebíral norský úřad pro zajištění sociální a právní ochrany nezletilých Barnevernet.

„Důvodem tohoto kroku je jeho chování v řadě konzulárních záležitostí, zejména ve vztahu ke státním úředníkům, které se neslučuje s rolí diplomata,” prohlásil bez dalších podrobností mluvčí. „Doufáme, že tato záležitost neovlivní naše dobré vztahy s Polskem a s polskou vládou,” dodal.

Podle norských médií se konzul Slawomir Kowalski silně angažoval v odebírání dětí polských rodičů úřadem Barnevernet. Tato instituce je častým terčem domácí i mezinárodní kritiky za svůj nesmlouvavý přístup k rodičům, zejména z řad imigrantů, poznamenala AFP.

polský konzul Slawomir Kowalski (vpravo)

Mluvčí ministerstva nicméně trval na tom, že kritika konzula směřuje výhradně k jeho způsobu chování, nikoli k předmětu činnosti.

Přede dvěma lety Kowalski získal ocenění „Konzul roku”, které každoročně uděluje polský ministr zahraničí za vynikající znalosti, oddanost konzulární práci a zvláštní úspěchy. Ministr tehdy oznámil, že cena byla Kowalskému udělena i jako ocenění práce „všech těch, kteří bojují za polské děti a důstojnost polských rodin v zahraničí,” citoval deník Gazeta Wyborcza.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

V České republice si Barnevernet získal mediální pozornost odebráním sourozenců Michalákových jejich rodičům kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. [celá zpráva]

Děti nyní vyrůstají u pěstounů. Jejich matka se po několika letech obrátila se stížností na Norsko k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám