Hlavní obsah

Nobelovu cenu dostali objevitelé Higgsova bosonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za fyziku získali Belgičan Francois Englert a Brit Peter W. Higgs za objevu Higgsova bosonu. Oznámila to v úterý porota ve Stockholmu.

Foto: ČTK/AP

Francois Englert (vlevo) a Peter Higgs

Článek

Higgsův boson je subatomární částice. Občas se jí přezdívá božská, jelikož by bez ní neměly ostatní částice hmotnost, a tudíž by se pohybovaly rychlostí světla a nevznikaly by z nich atomy, hvězdy, galaxie. Boson tedy potvrzuje platnost současné teorie o vzniku vesmíru.

Higgs a Englert jeho existenci předpověděli, vědci boson hledají 45 let. Teprve předloni se podařilo odborníkům z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) potvrdit existenci částice vykazující podobnou charakteristiku. Vědci zatím jen opatrně naznačují, že by to mohl být právě Higgsův boson.

Foto: Denis Balibouse/Files, Reuters

Peter Higgs

Foto: Chapman University/Handout, Reuters

Francois Englert

Úterní vyhlášení ceny se o déle než hodinu pozdrželo. Švédský komitét zdržení nevysvětlil.

Nobelova cena se uděluje od roku 1901, a to za mimořádný přínos v oborech lékařství, fyzika, chemie, ekonomie, literatura a v oblasti mírového aktivismu. Ocenění nese jméno švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela (1833–1896).

V pondělí byla rozdána cena za lékařství. Získala ji trojice vědců z USA a Německa za výzkum přenosu látek v buňkách a mezi buňkami. [celá zpráva]

Ve středu bude udělena cena za chemii, v následující den za literaturu a pak za mír. Cenu za ekonomii vyhlásí porota v pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám