Hlavní obsah

Nizozemský vítěz voleb Wilders je ochoten vzdát se premiérského křesla, aby mohl sestavit vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítěz nizozemských parlamentních voleb Geert Wilders oznámil, že je ochotný se vzdát premiérského křesla, protože jinak nesestaví „životaschopnou“ vládu. Podle agentury Reuters Wildersova Strana svobody a tři další konzervativní strany, které se snaží vytvořit pravicovou koalici, zvažují scénář, podle nějž by lídři stran zůstali poslanci, ale nestali se členy nové vlády.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nizozemský populista a šéf krajně pravicové Strany svobody Geert Wilders

Článek

„Premiérem se mohu stát pouze tehdy, pokud by to podpořily všechny koaliční strany. Nepodpořily. Chtěl bych pravicový kabinet, méně azylů a méně imigrace, Nizozemci na prvním místě,“ napsal Wilders na síti X. „Nizozemsko ale miluji a budoucnost jeho obyvatel je důležitější než moje vlastní touhy,“ dodal.

Hlasitý odpůrce imigrace a islámu Wilders vedl předběžné rozhovory s potenciálními spojenci od voleb 22. listopadu – více než 100 dní – bez jakéhokoli výsledku. Wildersova krajně pravicová Strana svobody totiž dokázala ukořistit ohromující volební vítězství, zároveň ale začalo být zřejmé, že její koaliční potenciál je minimální. Případní koaliční partneři podle agentury Reuters pokaždé z jednání „vycouvali“ poté, co začalo být zřejmé, že Wilders chce být premiérem.

Nyní ale stanovený prostředník Kim Putters, který dlouhé vyjednávání vedl, věří, že všichni účastníci těžce se rodící koalice jsou připraveni uzavřít dohodu, a bude o tom ve čtvrtek informovat parlament.

Jako nejpravděpodobnější se jeví v tuto chvíli takzvaná mimoparlamentní vláda, kdy šéfové koaličních stran jsou poslanci, ale kabinet je sestaven z lidí mimo zákonodárný sbor. Členové vlády pak nemají úzké vazby na žádnou ze stran a jsou to spíš odborníci, kteří spolupracují s parlamentem.

Wilders se už v polovině února nechal slyšet, že menšinovému nebo odbornému kabinetu by dal přednost před předčasnými volbami.

Nizozemské volby vyhrál známý odpůrce islámu

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám