Hlavní obsah

Nizozemský parlament schválil odebírání občanství islamistům

Amsterdam
Aktualizováno

Nizozemský parlament v úterý schválil možnost odebrat státní příslušnost těm radikálním islámským bojovníkům, kteří mají dvojí občanství. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu v syrské Rakce

Článek

O tomto sankčním kroku může rozhodovat ministr spravedlnosti, který navíc může označit dotyčného člověka za nežádoucí osobu a zabránit mu v legálním návratu do Nizozemska i v pohybu v evropském schengenském prostoru bez hraničních kontrol.

Nizozemské ministerstvo bezpečnosti a spravedlnosti oznámilo, že opatření se dotkne džihádistů, kteří se připojili k teroristické organizaci a ohrožují tak národní bezpečnost.

Při návratu do Nizozemska mohou tito islámští extremisté představovat přímou hrozbu pro národní bezpečnost, uvedlo ministerstvo v prohlášení s tím, že je nutné na to rychle reagovat, aby se „těmto lidem zabránilo vrátit se do Nizozemska”.

Do Iráku a do Sýrie odjelo z Nizozemska podle loňských údajů tamní služby pro boj proti terorismu bojovat asi 220 lidí. Čtyři desítky z nich se vrátily a 42 jich v bojích zahynulo.

Obdobné opatření se pokusil ve Francii zavést prezident François Hollande, ale ústavní rada návrh smetla ze stolu jako neústavní.

Reklama

Výběr článků

Načítám