Hlavní obsah

Nikam nepojedu. Mladý Rus u odvodu postřelil vojenského komisaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Rusku kvůli mobilizaci vyhlášené minulou středu dál roste napětí. Při posledním incidentu v pondělí ráno na Sibiři pětadvacetiletý muž postřelil člena odvodové komise. Podle svědka říkal, že nikdo nikam nepojede. Video ze střelby se záhy objevilo na sociálních sítích a jeho pravost na Telegramu potvrdil gubernátor Irkutské oblasti Igor Kobzev.

Mladý Rus u odvodu postřelil vojenského komisařeVideo: Reuters

 
Článek

„Je mi stydno z toho, že se to děje v době, kdybychom naopak měli být jednotní. Nesmíme bojovat spolu navzájem, ale proti skutečným hrozbám. Vydal jsem pokyny pro zpřísnění bezpečnostních opatření. Vyzývám všechny, aby zůstali klidní,“ napsal Kobzev s tím, že zadržený pachatel bude tvrdě potrestán. Postřelený vojenský komisař je v kritickém stavu.

Střelba u odvodové komise:

Ke střelbě došlo u odvodové komise ve stotisícovém městě Usť-Ilimsk v Irkutské oblasti. Podle informací deníku Telegraph byl pachatel rychle dopaden a vzdal se policii. Identifikován byl jako 25letý Ruslan Zinin.

Foto: Reuters

Mladý Rus u odvodu postřelil vojenského komisaře

Jeden ze svědků střelby podle britského listu The Guardian řekl místním novinám, že mladík začal střílet na člena odvodové komise, který chvíli předtím pronesl „neohrabanou motivační řeč“. Chtěl prý odvody zastavit.

„Nikdo nikam nepojede,“ zakřičel údajně, než začal střílet.

Video z identifikace údajného pachatele:

„Na zadrženého byla uvalena vazba. Na místě pracuje vyšetřovací tým. Podezřelý je vyslýchán, jeho motiv je předmětem vyšetřování,“ uvedla k případu agentura TASS.

Převoz zraněného vojáka do nemocnice:

Minimálně části ruské veřejnosti je mobilizace proti srsti. Proti verbování rezervistů se konaly desítky demonstrací (naposledy v Jakutsku a Dagestánu) a média informovala i o incidentech přímo u odvodových komisí. Dosud nikdo ale na odvodovou komisi nestřílel. Cílem útoků byly dosud jen odvodové kanceláře jako takové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám