Hlavní obsah

Nezletilého Senegalce s nožem zastřelil v Dortmundu policista samopalem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá policie v pondělí zasahovala v dětském domově v Dortmundu proti nezletilému chlapci s nožem. Jeden z policistů na mladíka pětkrát střelil ze samopalu poté, co 16letý Senegalec zaútočil. Kvůli zásahu čelí policie kritice, v úterý i ve středu ve městě proběhly demonstrace, uvedla agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti policejnímu násilí v Dortmundu

Článek

Policejní hlídku přivolala v pondělí zaměstnankyně dětského domova v Dortmundu. Ohlásila, že viděla jednoho ze svěřenců s nožem. Na místě zasahovalo 11 policistů, kteří proti nezletilci použili oslňující granáty a slzný plyn. Když mladík zaútočil, jeden z policistů na něj vystřelil ze samopalu MP5 a pětkrát ho zasáhl.

Podle státní zástupkyně Carsten Dombertové je v případu stále mnoho nejasností. Podle ní se šestnáctiletý Senegalec léčil s psychickými problémy a neuměl dobře německy. Vyšetřovatelé také zvažují možnost, že si mladík chtěl nožem ublížit či spáchat sebevraždu.

Mladík byl tmavé barvy pleti, podle Dombertové však zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to v postupu policistů sehrálo nějakou roli.

Hrátky s vodní pistolkou na berlínském koupališti skončily krvavou bitkou stovky lidí

Evropa

V Dortmundu ve středu demonstrovaly stovky lidí za nezávislé prošetření události. Demonstranti se také pozastavují nad použitím samopalu při zásahu, kde bylo 11 policistů. Podle kriminologa Thomase Feltese tato okolnost mohla zvýšit napětí. Německá asociace právníků DAV kritizuje, že případ vyšetřují policisté z nedalekého města Recklinghausen, a nikoli nezávislý orgán.

Podle stanice Deutsche Welle německá policie ve srovnání s mnoha zeměmi používá střelné zbraně zřídka. V roce 2020 němečtí policisté použili služební zbraň 159krát, ve 49 případech se jednalo o varovné výstřely. Zastřelili 15 lidí a 41 zranili.

Reklama

Výběr článků

Načítám