Hlavní obsah

Nezbývá nám, než na Česko s "Lisabonem" počkat, řekly špičky EU

Brusel/Praha
Aktualizováno

Český premiér Jan Fischer ve středu svým bruselským kolegům vysvětloval postoj České republiky k Lisabonské smlouvě. O té bude teprve jednat český Ústavní soud. Pokud rozhodne, že smlouva je v souladu s Ústavou, čeká se jen na podpis prezidenta Václava Klause. Švédský premiér, který nyní Unii vede, a šéf komise Manuel Barroso řekli, že unie respektuje ratifikační proces v ČR a musí počkat na jeho konec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Evropské komise José Barroso (na obrazovce) a český premiér Jan Fischer na středeční videokonferenci

Článek

Předseda evropské komise José Manuel Barroso doufá, že smlouva nakonec bude podepsána i v Česku. Do té doby EU na Česko počká a nebude podle smlouvy konat. Na konci října by mělo být jasněji a Barroso bude například rozhodovat o novém složení komise.

Z vyjádření všech přítomných zástupců EU plynulo, že pomalý ratifikační proces v Česku brzdí procesy v EU. Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzka se ale nesmí na Česko tlačit.

Jedinými zeměmi, kde proces zatím neskončil jsou ČR a Polsko. Podpis polského prezidenta se přitom očekává tento týden. Zda a kdy podepíše Václav Klaus, není jasné.

Fischer: pokud smlouva projde v ÚS, nemá prezident důvod podpis odkládat 

Fischer nemá žádné jasné ujištění prezidenta Václava Klause, že smlouvu nakonec opravdu podepíše. Mluvil pouze o signálech. "Ze signálů, která mám k dispozici, vyhodnocuji, že není důvod, aby prezident odkládal podpis, pokud Ústavní soud dospěje k závěru, že Lisabonská smlouva je slučitelná s Ústavou," řekl Fischer na otázku německého novináře.

Kvůli Lisabonské smlouvě přijedou ve čtvrtek do Česka švédský ministr pro evropské záležitosti a švédský premiér Fredrik Reinfeldt.

Fischer měl původně na schůzce být osobně. Kvůli poruše letadla se jí ale nakonec účastnil prostřednictvím videokonference. [celá zpráva] S Barrosem se Fischer setká v úterý, na kdy je předběžně v plánu náhradní setkání.

Reklama

Výběr článků

Načítám