Hlavní obsah

Fischerovo letadlo stávkovalo, nestihl schůzku s Barrosem

Právo, Novinky, Michal Mocek
Praha
Aktualizováno

Premiér Jan Fischer vzdal cestu do Bruselu a plánované jednání s šéfem EK José Manuelem Barrosem a švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem uspořádal formou videokonference. Vládní letadlo, jímž měl ve středu odletět, mělo závadu a celé dopoledne se mu nepodařilo nastartovat. Cesta byla zrušena.

Článek

Letoun měl odletět v 9:20, cestující ale museli vystoupit. Technici jim řekli, že se let o půl hodiny odkládá. Letoun měl nakonec odletět v 11 hodin, stroji se ale nepodařilo nastartovat, cestující tak opět museli ven. Čekalo se na náhradní letadlo z Pardubic, nakonec se však premiér rozhodl pro návrat do sídla vlády.

Tam proběhla videokonference s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem o Lisabonské smlouvě. Fischer tímto způsobem vystoupil i na závěrečném brífinku.

Premiér na odpoledne plánoval ještě další schůzky, s Barrosem se sejde zřejmě až v úterý. Náhradní letadlo v půl druhé letiště opustilo bez cestujících.

Airbus nenastartoval kvůli závadě na serveru řízení výškového kormidla. Personál po prvním odložení letu zhruba hodinu zjišťoval, kde je závada. Ve tři čtvrtě na jedenáct byli cestující vyzváni, aby nastoupili. Když chtěl pilot stroj nastartovat, nepovedlo se a cestující museli opět vystoupit.

Stroj je nový

Letadla vládní letky mají poruchy často. Naposledy se letadlo vracelo z cesty do Itálie letos v dubnu s tehdejším ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem. Letounu prasklo čelní sklo.

Letadla Airbus A-319 má ministerstvo obrany pro cesty státních činitelů k dispozici od roku 2007, tehdy nahradila zastaralé a poruchové Tu-154.

Staré stroje měly jen v roce 2005 dvě poruchy. Nejprve se porouchal stroj s tehdejším ministrem obrany Karlem Kühnlem na cestě do Izraele, poté muselo letadlo s prezidentem Václavem Klausem nouzově přistát v Mnichově - opět kvůli prasklému sklu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám