Hlavní obsah

Nevěřte Putinovi! varuje EU oceněný ukrajinský režisér Sencov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Ukrajinský režisér Oleh Sencov převzal v úterý v Evropském parlamentu od jeho předsedy Davida Sassoliho Sacharovovu cenu. Ocenění za přínos v oblasti lidských práv a svobod mu instituce udělila už loni v nepřítomnosti, když ještě byl v ruském vězení. Filmař při slavnostním ceremoniálu řekl, že ocenění přebírá za všechny politické vězně v ruských věznicích, a důrazně vyzval Evropskou unii, aby nedůvěřovala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Ukrajinský režisér Oleg Sencov

Článek

„Je to velká čest a odpovědnost a já vám za to děkuji,” uvedl Sencov s tím, že cenu přijímá za všechny politické vězně v ruských věznicích, za všechny Ukrajince, kteří jsou Ruskem stále zadržováni a za aktivisty, zajatce i vojáky, kteří bojují za nezávislost Ukrajiny či za ni položili život.

„Probíhá hodně jednání o smíření s Ruskem, nevěřím Putinovi a žádám vás, abyste mu také nevěřili. Rusko podvádí, nechce mír na Donbasu, nechce mír na Ukrajině. Chce, aby Ukrajina padla na kolena, chtějí mít vliv na evropskou politiku a používají k tomu vlastní metody,” řekl ještě Sencov.

Ukrajina a Rusko si vyměnily vězně, včetně režiséra Sencova

Evropa

„V EU máte řadu vnitřních sporů, nesouladů, pokud jde o to, jak se rozvíjet, kudy se ubírat; kéž bychom měli vaše problémy. My máme v zemi starý zkorumpovaný systém, který se nezměnil. Každý den umírají naši vojáci. To je problém jiného kalibru,” pokračoval režisér.

Myslete na naše mrtvé a vězněné

„Pokaždé, když někdo z vás bude přemýšlet o tom, jak Putinovi přes naši hlavu podat přátelskou ruku, nezapomínejte na 13 000 našich mrtvých na Ukrajině, nezapomínejme na stovku ukrajinských vězňů... nezapomínejte na ty, kteří jsou zrovna teď v maskáčích v zákopech a riskují život za naši a vaši svobodu,” uzavřel své vystoupení.

Sencov, který byl zatčen v roce 2014 na anektovaném poloostrově Krym a následně odsouzen ke 20 rokům vězení za údajné plánování teroristických útoků na Krymu, se začátkem září vrátil na Ukrajinu. Propuštěn z ruského vězení byl v rámci výměny vězňů mezi Kyjevem a Moskvou.

Podle ruských vyšetřovatelů stál Sencov za útoky z roku 2014 na krymskou kancelář hlavní kremelské vládní strany Jednotné Rusko a organizace Ruské společenství Krymu.

Podle obžaloby byl také členem ukrajinské ultranacionalistické organizace Pravý sektor, která je v Rusku zakázaná. Sencov to popírá, hlásí se k hnutí Euromajdan, které stálo za svržením proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014.

Sacharovova cena nese jméno po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi. Evropský parlament ji uděluje od roku 1988. Oceňuje jednotlivce i organizace, které se zasazují za lidská práva a svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám