Hlavní obsah

Nesu odpovědnost za zdařilé věci i neúspěchy, proto končím, oznámila Merkelová

– Berlín • Aktualizováno

Dlouholetá spolková kancléřka Angela Merkelová se v prosinci již nebude ucházet o post předsedkyně německé Křesťanskodemokratická unie, oznámila v pondělí. Po konci nynějšího volebního období nebude znovu kandidovat do Spolkového sněmu. To znamená, že nebude usilovat o post kancléřky.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Nesu odpovědnost za zdařilé věci i neúspěchy,” prohlásila Merkelová v narážce na volební neúspěch v Hesensku a propadák její sesterské strany CSU při zářijových volbách v Bavorsku. Jak prohlásila, „je načase otevřít novou kapitolu”.

„Nebudu kandidovat na předsedkyni CDU. Současně mé čtvrté volební období je také mé poslední volební období v úřadu kancléřky,” prohlásila a dodala: „Jsem připravena dokončit mandát a přispět k tomu, aby vláda pracovala pro blaho této země.”

Svým krokem chce vládě umožnit, aby se soustředila na svou práci, a CDU, aby si našlo vedení, které ji přivede k dalším úspěchům v budoucnosti.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová

Současný obraz německé vlády konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) je podle Merkelové nepřijatelný a musejí přijít změny. „Musím vyhodnotit práci vlády,” dodala.

CDU sice v nedělních volbách v Hesensku vyhrála se ziskem 27 procent, ovšem proti minulým volbám více než deset procent ztratila. Pro CDU je to nejhorší volební výsledek v této zemi od roku 1966. „Musíme hovořit o neúspěchu. Je to politováníhodné,” komentovala výsledky Merkelová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Angela Merkelová na návštěvě Prahy v Kramářově vile v říjnu 2018.

Kancléřka podlehla tlaku

Pro Merkelovou je to historické rozhodnutí. Po 18 letech odchází z vedení CDU.  Navíc považovala post šéfa strany a úřad kancléře za nerozdělitelný. Viděla totiž u svého předchůdce, sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera, jak jeho moc a vliv oslabují, když už nebyl předsedou strany, napsal server týdeníku Focus.

Po ztrátách z Hesenska ovšem tlak na kancléřku enormně vzrostl.

Foto: Michael Urban, Reuters

Angela Merkelová na snímku z 11. dubna 2000, kdy byla zvolena předsedkyní CDU.

Voličům došla trpělivost

Výsledek voleb v Hesensku je podle německých médií trest za to, jak funguje vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU a německých sociálních demokratů. Merkelové komentátoři doporučovali, aby pomýšlela na dosud nemyslitelné a oddělila vedení strany od postu kancléře, píše server týdeníku Focus. [celá zpráva]

Po oznámení kancléřčina rozhodnutí uplynulo jen pár minut, než se ozval první zájemce o post šéfa CDU, a to Friedrich Merz, velký rival Merkelové. Deníku Bild oznámil svou kandidaturu.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz a Reuters

Osobnosti, o nichž se spekuluje, že by mohli nahradit Angelu Merkelovou v čele CDU. Zleva Friedrich Merz, Wolfgang Schäuble, Annegret Kramp-Karrenbauerová a Jens Spahn

O osobnostech, které by mohly nahradit Merkelovou v čele strany, se spekuluje delší dobu. Nejčastěji zmiňovaným jménem je nynější šéf německého Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble, bývalý ministr financí a také vnitra ve vládách Angely Merkelové. Za vlád Helmuta Kohla zastával post ministra vnitra.

Objevují se také jména současného ministra zdravotnictví Jense Spahna či premiérky spolkové země Sársko Annegret Krampové-Karrenbauerové.

Reklama

Výběr článků

Načítám