Hlavní obsah

Neresuscitovat, píšou britští lékaři do zpráv mentálně postiženým pacientům

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Velké Británii přibývá stále více lidí s mentálním postižením, kterým lékaři do záznamů napsali pokyn, aby pacienti nebyli resuscitováni. Toto rozhodnutí není konzultováno s jejich rodinami ani s dalšími profesionály. V mnoha případech je to pak rozhodnutí pouze na základě pacientova mentálního postižení, a nikoliv dalších zdravotních komplikací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Člověk s mentálním postižením v pečovatelském domově dostane infarkt, ale záchranka ho do nemocnice neodveze. Až tak může skončit praxe, před kterou varují charitativní organizace pečující o mentálně postižené. Britští poslanci v úterý slíbili nápravu.

Pokyn DNR (do not resuscitate – neresuscitovat) či DNAR (do not attempt resuscitation – neprovádět resuscitaci) je v Británii vždy zodpovědností ošetřujícího lékaře. Nesmí o tom však rozhodnout bez konzultace s rodinou pacienta. Že se tak v případě mentálně postižených často děje, upozorňují organizace Turning Point a Dimensions UK již od jara letošního roku.

Rozhodnutí neresuscitovat vydávají lékaři v případech těžce nemocných pacientů, kdy by resuscitace vedla pouze k prodloužení jejich kritického stavu či vedla k významnému zhoršení stavu pacienta a de facto tak prodlužovala jeho utrpení. Organizace ale evidují případy, kdy k vydání pokynu došlo jen na základě mentálního postižení pacienta.

„To, že se lékař rozhodne někoho nezachránit jen kvůli jeho mentálnímu postižení, je nejen nelegální, ale i naprosto urážlivé. Mají stejné právo na život jako kdokoliv jiný,“ uvedla už v červnu pro Independent ředitelka organizace Turning Point Julie Bassová.

Mentální postižení jako důvod neresuscitovat

Organizace jako jeden z příkladů uvádí případ Marie-Anne Petersové. Její bratr má mentální postižení a trpí epilepsií. Sestra ve spolupráci s ošetřovateli v jeho záznamech objevila pokyn DNR, který obsahoval instrukci, aby Alistair nebyl převezen do nemocnice. Petersová dosáhla toho, aby byl pokyn DNR zrušen.

Britští senioři nad 80 let se nedostali na JIP, i když bylo místo

Zahraniční

„Kdyby na to personál pečovatelského domu neupozornil, kdo ví, co by se mohlo stát. Bratr bojoval celý život a zlepšuje se. Proč nad ním lámat hůl teď?“ uvedla Petersová.

V dalším případě byl na jaře převezen do nemocnice padesátiletý muž s mentálním postižením a ztrátou zraku, který se dusil. Nejprve byl nesprávně byl diagnostikován na koronavirus a posléze propuštěn z nemocnice. I když byl jinak zcela zdráv, do jeho záznamů přibyl pokyn DNR s odůvodněním „slepota a těžké mentální postižení“.

Organizace Turning Point na jaře odhalila 19 podobných případů, organizace Learning Disability England uvádí, že přibližně pětině jejích členů s mentálním postižením mezi březnem a dubnem přibyl do lékařských zpráv pokyn DNR bez jakékoliv konzultace a udání důvodu. Právě během koronavirové pandemie se podle zářijové zprávy Bristolské univerzity začalo používat mentální postižení jako ospravedlnění pokynu DNR.

NHS případy prošetří

Tento týden apelovala na zdravotnický poslanecký výbor, aby celou záležitost prošetřil. „Je otřesné pomyslet si, že by něco takového mělo pokračovat,“ uvedl poslanec Greg Clark. Výbor nařídil NHS (Národní zdravotnická služba) vypracovat do 18. prosince podrobnou zprávu a celý proces přezkoumat.

„NHS opakovaně instruuje místní služby a lékaře, že pokyn DNR bez konzultace je naprosto nepřijatelný,“ uvedl pouze mluvčí NHS.

„Tohle je fundamentální problém ukazující, jak společnost a systém zachází s mentálně postiženými lidmi. Fakt, že jsou pouze zařazeni do složek bez jakékoliv smysluplného dialogu s jejich rodinami nebo jinými profesionály, je prostě ostudný,“ uvedl Steve Scown z organizace Dimensions UK.

V Británii je podle odhadů zhruba přes milion osob s mentálním postižením, z toho 930 tisíc dospělých. Podle Scowna se však stále ukazuje, že nejsou bráni jako rovnoprávní občané.

Reklama

Výběr článků

Načítám