Hlavní obsah

Nepodporujete Izrael? Tak žádné občanství, chystají v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žadatelé o občanství ve východoněmecké spolkové zemi Sasko-Anhaltsko budou muset písemně potvrdit, že podporují právo Izraele na existenci.

Foto: profimedia.cz, Profimedia.cz

Pas občanů Spolkové republiky

Článek

Zavedení nové legislativy přichází po říjnovém útoku palestinského militantního hnutí Hamás a uprostřed pokračující války mezi Izraelem a Hamásem, sdělila televize Mitteldeutscher Rundfunk.

Podle stanice, která měla možnost do dotyčného dokumentu nahlédnout, se ve vyhlášce uvádí, že právo židovského státu na existenci je v Německu považováno za „státní zájem“.

„Získání německého občanství vyžaduje závazek podporovat právo Izraele na existenci,“ uvádí se ve vyhlášce. Žadatel musí písemně potvrdit, „že uznává právo Izraele na existenci a odsuzuje jakékoli snahy namířené proti existenci Státu Izrael“.

Záběry z Pásma Gazy ukazují sedící polonahé Palestince. Izrael mezi nimi identifikuje teroristy z Hamásu

Blízký a Střední východ

Vychytat právní mezery

Tamara Zieschangová, sasko-anhaltská ministryně vnitra, v dopise adresovaném zemským městům a okresům podle listu Der Tagesspiegel uvedla, že při naturalizačním procesu je třeba věnovat pozornost tomu, „zda se neobjevují náznaky antisemitských postojů“.

V dopise se dále uvádí, že občanství musí být odepřeno, pokud se žadatelé dopustili činů odporujících svobodnému demokratickému řádu, včetně antisemitských trestných činů a popírání práva židovského státu na existenci.

Rüdiger Erben, mluvčí parlamentní frakce SPD pro vnitřní a právní záležitosti, řekl MDR, že ho vyhláška překvapila, ale že tento postup je v souladu se současnou právní situací. Úřady by ovšem podle něho měly „vychytat“ právní mezery. To je v kompetenci Spolkového sněmu, který v současné době projednává novelu zákona o státním občanství, upozornil.

Helge Lindh z parlamentní skupiny SPD ve Spolkovém sněmu sdělil MDR, že imigrační úřady mají možnost odmítnout naturalizaci, pokud zjistí postoje, které jsou v rozporu se základním svobodným demokratickým řádem. Lindh vysvětlil, že praktický přínos prohlášení o loajalitě považuje za omezený: „Samotný podpis problém protiizraelské nenávisti a antisemitismu nevyřeší.“

Merz pro celostátní řešení už v říjnu

Od 7. října němečtí představitelé opakovaně prohlašují, že bezpečnost Izraele je „národním zájmem Německa“.

Spolkový kancléř Olaf Scholz v projevu ve Spolkovém sněmu po útocích prohlásil: „Německo má v tuto chvíli jen jedno místo. Je to strana Izraele. To máme na mysli, když říkáme, že bezpečnost Izraele je smyslem existence Německa,“ zdůraznil.

Friedrich Merz, předseda opoziční křesťanské demokracie (CDU), už v říjnu vyzval k tomu, aby bylo občanství spojeno se závazkem vůči Izraeli.

Video reportéra Novinek: Kibuc Nir Oz vydal své strašlivé svědectví

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám