Hlavní obsah

Němečtí aktivisté v tunelu pod osadou dál vzdorují policii. Přijela i Greta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá policie výrazně pokročila s vyklízením osady Lützerath, kterou kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu čeká demolice. Nejméně dva klimatičtí aktivisté se ale ukrývají v tunelu pod osadou a jejich vyproštění bude náročné. Místo podle agentury DPA navštívila švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová, která tvrdě kritizovala počínání policie.

Foto: Kaiser Henning, ČTK

Klimatická aktivistka Luisa Neubauerová provádí švédskou kolegyni Gretu Thunbergovou po osadě.

Článek

„Policejní násilí je pobuřující,“ nechala se slyšet Thunbergová, podle níž je šokující, co se děje v Lützerathu. Bohužel se takové věci stávají i jinde na světě, míní.

Dvacetiletá aktivistka, která přišla i s transparentem požadujícím, aby uhlí zůstalo v zemi, se chce v sobotu zúčastnit chystané rozsáhlé demonstrace za zachování vesnice. Uskutečnění protestu s omezeními povolil soud v Cáchách. Očekává se, že přijde kolem 8000 lidí.

Záznam: Německá policie vyklízí osadu, kterou obsadili klimatičtí aktivistéVideo: AP

S vyklízením osady začala policie ve středu a dosavadní pokrok hodnotí dobře. „Dnes s vyklízením Lützerathu pokračujeme. Nadále doufáme v poklidný a nenásilný průběh,“ uvedla dnes dopoledne. Později doplnila, že začala s vyklízením poslední budovy obsazené aktivisty. Poté podle ní bude ještě třeba dostat některé aktivisty z přístřešků, které si vybudovali na stromech.

Stovky německých policistů začaly vyklízet osadu, kterou brání aktivisté

Evropa

Vesnici Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku tvoří několik domů a statků, v nichž ještě v roce 2008 žilo zhruba 80 lidí. Původní obyvatelé se postupně vystěhovali, aby energetická společnost RWE mohla rozšířit nedaleký hnědouhelný důl.

„Já jsem Pinky a já jsem Brain,“ představili se na videu zveřejněném na YouTube dva aktivisté, kteří tvrdí, že jsou v tunelu pod Lützerathem. Tunel, jenž je asi ve čtyřmetrové hloubce, si demonstranti zbudovali svépomocí a ze záběrů je patrné, že mají spojení s povrchem a také zařízení na přívod čerstvého vzduchu.

Video policie považuje za pravé. Ve čtvrtek ještě před jeho zveřejněním cášská policie, která má zásah na starosti, uvedla, že prověřuje informace o existenci tunelů pod osadou. Později policejní mluvčí sdělil, že zjištěny byly dva vstupy do podzemí a že jeden tunel je obsazen.

Molotovovy koktejly, hořící barikády. Stovky policistů nastoupily na aktivisty bránící německou osadu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám