Hlavní obsah

Německý parlament změnil pravidla, nechtěl předsedu z AfD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Z obavy, že by první projev v německém parlamentu po zářijových parlamentních volbách mohl pronést člen pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), změnil v pátek Spolkový sněm dosud platná pravidla. Poslanec, který zahajuje ustavující schůzi parlamentu, napříště nebude ten nejstarší, ale ten, který v poslaneckých lavicích strávil nejvíce let, informoval server Spiegel Online.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Německý parlament

Článek

Takzvaný Alterspräsident, tedy poslanec, který předsedá první schůzi německého parlamentu po volbách, než si sbor zvolí řádného předsedu, byl podle dosavadních pravidel vždy ten zákonodárce, který dosáhl nejvyššího věku. Měl právo pronést v nově ustaveném parlamentu první projev.

Na základě předložených kandidátních listin do voleb, které se budou konat 24. září, ale hrozilo, že by se "stařešinou" 19. Spolkového sněmu mohl stát Wilhelm von Gottberg, 77letý člen pravicově populistické AfD, který má podle dosavadních prognóz velkou šanci v parlamentu po volbách usednout.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Poslanci v pátek ale schválili změnu pravidel, podle které se prvním předsedou po volbách stane ten poslanec, který v poslaneckých lavicích zasedá nejdéle. Podle oficiálního vyjádření tím chtěli zákonodárci zajistit, aby první schůzi vedl politik s dostatkem zkušeností s parlamentní prací.

Na základě nových pravidel je tak nově favoritem na post předsedy, který bude zahajovat ustavující schůzi Spolkového sněmu po zářijových volbách, dosavadní ministr financí ve vládě kancléřky Angely Merkelové Wolfgang Schäuble. Člen Křesťanskodemokratické unie (CDU) oslaví krátce před volbami sice teprve 75. narozeniny, ve sněmu ale zasedá již od roku 1972.

Reklama

Výběr článků

Načítám