Hlavní obsah

Německo trápí lijáky, přívaly vody zaplavují města i dálnice

• Aktualizováno

Tlaková níže Axel, která přinesla do Německa vydatné srážky, má na svědomí už první zaplavená místa. Pod vodou se ocitla část města Kassel v Hesensku, podobná situace panuje ve Fuldě, uzavřená je dálnice A4 a A7 ve směru na Dortmund a také A44. V dolnosaském Helmstedtu se kvůli dešti zřítila střecha porodního sálu nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v BavorskuVideo: Reuters

 
Článek

První informace hovoří o tom, že důvodem zřícení bylo nahromadění vody na střeše kvůli ucpanému odtoku, napsal server týdeníku Focus. Situaci v Hesensku komplikují také popadané stromy. Nejvíce problémů působí ve Fuldě a v Giessenu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Auto na zatopené silnici poblíž německého města Marquartstein

V některých částech Hesenska a Severního Porýní-Vestfálska napadlo během šesti nočních hodin až 50 litrů srážek na metr čtvereční, v částech spolkové země Bádensko-Württembersko to bylo až 70 litrů během 24 hodin, sdělila Christina Speicherová z německé meteorologické služby (DWD). V alpském podhůří podle jejích slov spadlo až devět litrů srážek za hodinu.

Povodně v Bavorsku. Na snímku je zachyceno okolí městečka Oberstaufen

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Německo sužují lijáky, na snímku opera ve Frankfurtu

Povodňová pohotovost byla vyhlášena ve městě Wangen im Allgäu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Hladina řeky Obere Argen, která městem protéká, je na úrovni 2,74 metru. Vzhledem k tomu, že by mělo v oblasti pršet až do středy, očekává se, že se řeka dostane ze svého koryta.

V Bavorsku začínají stoupat hladiny řek a na jihu této spolkové země už byly uzavřeny některé vlakové regionální tratě.

Foto: Uwe Zucchi, ČTK/AP

Mezi města postižená lijáky patří také Kaufungen v Hesensku.

S povodněmi se potýká také východ Švýcarska, kde je nejvíce postiženo město Sankt Gallen. V Amdenu u jezera Walensee se vylil z břehů místní potok, voda ale podle policie velké škody nezpůsobila. Švýcarští meteorologové v souvislosti s lijáky varovali, že podmáčená půda by v některých oblastech mohla vést k sesuvům.

Reklama

Výběr článků

Načítám