Hlavní obsah

Německo nabízí tureckým novinářům a vědcům azyl

Berlín/Ankara

Německo je připraveno poskytnout pomoc a případně i azyl tureckým novinářům a vědcům, které perzekvuje režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V rozhovoru s listem Die Welt to v pondělí řekl náměstek ministra zahraničí Michael Roth.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Všichni kritičtí jedinci v Turecku by měli vědět, že spolková vláda stojí solidárně při nich. Existují (u nás) různé programy, které jsou otevřené i tureckým vědcům a novinářům,“ řekl člen vládní sociální demokracie Roth.

„Německo je kosmopolitní zemí a v zásadě otevřenou všem politicky pronásledovaným (osobám). (Tito lidé) mohou v Německu požádat o azyl. Neplatí to rozhodně pouze pro novináře,“ dodal.

Se žádostí o azyl se na Berlín obrátilo již několik bývalých tureckých diplomatů, připomněla agentura AFP.

To, co se nyní odehrává v Turecku, nemá podle Rotha nic společného s evropským pojetím právního státu, demokracie a svobody médií. Evropská komise prý také ve středu Ankaru zkritizuje v pravidelně vydávané zprávě o pokroku v přístupových jednáních.

Zrušili noviny, televize, zavřeli tisíce lidí
Po červencovém zmařeném puči turecké úřady poslaly do vazby přes 32 000 lidí a 100 000 jich připravily o práci. Rozsáhlé čistky se dotkly vojáků, soudců, policistů i učitelů. Postihy jsou zaměřené i na opoziční poslance, starosty a kritické novináře.
Turecká vláda nechala uzavřít kolem 170 novin, časopisů, televizních stanic a zpravodajských agentur. Podle tamního svazu novinářů přišlo o práci 2500 žurnalistů.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám