Hlavní obsah

Německo hlásí vysokou volební účast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Voliči v Německu vybírají od nedělního rána nové poslance Spolkového sněmu, a rozhodují tak i o nové spolkové vládě, kterou po 16 letech již nepovede kancléřka Angela Merkelová. Hlasovat v 83milionovém Německu může 60,4 milionu lidí a řada spolkových zemí hlásí vyšší volební účast než při posledních parlamentních volbách v roce 2017, píše server týdeníku Focus. Navíc miliony Němců odevzdaly hlas poštou. Očekává se, že podíl korespondenčních a prezenčních hlasů může být vyrovnaný.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

V Berlíně stáli voliči dlouhé fronty

Článek

Například v Dolním Sasku mezi 8:00 a 12:30 odevzdalo svůj hlas 36,56 procenta osob oprávněných volit, oznámila tamější volební komise. V roce 2017 to bylo v daném čase 32,08 procenta voličů.

Ve spolkové zemi Brémy mezi 8:00 a 12:00 navštívilo volební místnosti 27,2 procenta voličů, což byl podobný počet jako v roce 2017. Tehdy to bylo 27,1 procenta. Brémy ale upozorňují, že dostaly výrazně více hlasovacích lístků prostřednictvím pošty než v předchozím volebním období.

Řada německých kandidátů má vazby na Česko a Slovensko

Evropa

Také v Severním Porýní-Vestfálsku se volební účast ve srovnání s minulými volbami zvýšila. V osmi vybraných okresech a městských částech se volební účast drží těsně pod 45 procenty. V roce 2017 to bylo jen asi 40 procent.

Na mnoha místech v Berlíně se museli voliči obrnit trpělivostí, protože se u volebních místností tvořily dlouhé fronty. Čekací doba byla minimálně půl hodiny, ale spíše hodinu a více. V hlavním městě se konají kromě parlamentních také zemské volby a referendum o vyvlastnění bytů velkých pronajímatelů.

Německá konzervativní unie CDU/CSU snížila náskok sociálních demokratů

Evropa

Opačný trend zatím hlásí spolková země Sasko-Anhaltsko, kde se volební účast pohybovala na úrovni 26,5 procenta. Před čtyřmi lety byla účast 29,6 procenta.

Hlasování se zatím obešlo bez větších problémů. Ve dvou berlínských okrscích museli ráno pomáhat se zaseklými zámky hasiči. Ve Wuppertalu na západě Německa nemohli voliči několik hodin do pěti volebních místností, protože se v jejich okolí našla bomba z druhé světové války. Kolem poledne se ji ale podařilo zneškodnit. V některých obcích, které v červenci postihly ničivé povodně, se volí v provizorních stanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám