Hlavní obsah

Německo zasáhly extrémní bouřky, fronta se prožene i Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Propad teplot minimálně o deset stupňů, vichřice, kdy může vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 100 km/h, nebo kroupy o velikosti pingpongových míčků. Takové počasí zažívají v některých částech Německa. Zlom v charakteru počasí má na svědomí vlnící se studená fronta, která postupuje Německem. Ta v noci na čtvrtek zasáhne také na území Česka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bouřky od dnešních 14:00 do zítřejšího poledneVideo: Windy

 
Článek

Studená fronta přinese postupně na území celé České republiky déšť a místy bouřky.

„Ty mohou být ojediněle doprovázené vydatnějšími srážkami (kolem 20 mm) a zesílením větru na rychlost kolem 70 km/h zejména v Jihočeském kraji, na Vysočině a ve východních Čechách,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Vzhledem k nasycení půdy vodou z předchozích dešťů mohou nové srážky opět zvednout hladiny menších toků. Aktuálně ale není pro Českou republiku v platnosti žádná výstraha.

Foto: ANJA BÖSCHE, Reuters

Německem se prohnala silná bouře už před několika dny

Bouřky s sebou přinesou ochlazení. „Ve středu teploty kulminují kolem 30 stupňů Celsia, zítra bude na západě území maximálně kolem 20 stupňů,“ dodala Honsová.

Podstatně silnější bouře zažívají v Německu, kde už zvlněná studená fronta začala ovlivňovat počasí po středeční 14. hodině. Silné bouře zasáhly okolí Berlína a Kolína nad Rýnem.

Meteorologové varují před silným krupobitím, kdy by měly padat extrémně velké kroupy, a dostaví se také vichřice. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 100 km/h, varovala německá meteorologická služba.

Fronta se má postupně přesouvat na jihovýchod. Během pátku by se mělo počasí uklidnit, ale bude velmi proměnlivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám