Hlavní obsah

Německo a Francie řeší záhadné případy dětí narozených bez rukou

Genetici a další specialisté řeší v Německu a ve Francii případy těžkých tělesných postižení novorozenců. Děti přišly na svět bez části rukou, ramen nebo prstů, píše server týdeníku Focus. Nejčerstvějšími případy jsou novorozenci, kteří přišli na svět mezi letošním červnem a zářím v nemocnici Sankt Marien-Hospitals Buer v Gelsenkirchenu, městě ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k tomu, že malformace novorozenců (vrozené vývojové vady - pozn. redakce) nejsou v Německu hlášeny centrálně, jednotlivé kliniky nevědí, zda podobně postižené děti nepřišly na svět jinde, není v současné době jasné, zda nemá tento případ mnohem větší rozměry,“ řekla Focusu známá porodní asistentka Sonja Liggetová-Igelmundová. Je podle ní možné, že takových případů mohou být stovky.

Nemocnice v Gelsenkirchenu potvrdila tři případy během čtyř měsíců. „U dvou postižených dětí byla zdeformována levá ruka, která končila předloktím. U jednoho dítěte byla zasažena pravá ruka,“ potvrdila nemocnice. Ústav tvrdí, že podobné vývojové vady se neobjevily roky.

Všechny tři rodiny žijí v oblasti města Gelsenkirchen. „Je to podobné jako ve Francii. Už jsme kontaktovali kolegy z berlínské kliniky Charité, kteří jsou odborníky na embryonální toxikologii,“ uvedla nemocnice.

Ve Francii řeší případy 25 dětí, které se narodily s chybějícími prsty rameny nebo částmi rukou v rozmezí několika let v jedné oblasti. Zatím se stále pátrá po příčinách tak těžkých poškození.

Současné případy se nápadně podobají těm z roku 1960, které jsou známé jako kauza Contergan. Lék s názvem Contergan uklidňoval, napomáhal dobrému spánku a těhotným ženám pomáhal při nevolnostech, kterými v těhotenství trpěly. Prodával se volně bez receptu, ale měl hrozné vedlejší účinky. Na svět přicházely děti s těžce poškozenýma rukama a nohama, mnohé zemřely krátce po porodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám