Hlavní obsah

Německá policie se hájí: Udělali jsme vše, aby se Syřan nezabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipsko

Německé úřady se ve čtvrtek na tiskové konferenci hájily, že udělaly vše pro to, aby se Džábir Bakr nemohl zabít. Byl kontrolován v cele každých patnáct až třicet minut. Syřan, podezřelý z plánování útoků na německá letiště, ve středu spáchal ve vězení sebevraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exteriéry věznice v Lipsku, kde Syřan Bakr spáchal sebevražduVideo: Reuters

 
Článek

Saský ministr spravedlnosti Sebastian Gemkow na tiskové konferenci sdělil, že u Džábira Bakra „nebyly žádné sebevražedné nálady“. Vyplynulo to z psychologického vyšetření. Ve středu večer ale byl objeven uškrcený na svém tričku. „Nemělo se to stát, ale stalo se.“ Uvedl, že přijímá politickou odpovědnost, ale že funkci kvůli tomu nesloží.

Šéf lipské justiční stráže Rolf Jacob zopakoval, že nic nenasvědčovalo tomu, že by se Bakr mohl zabít. I když Syřan hovořil i o možnosti sebevraždy: „Byl klidný, věcný, nebylo na něm vidět žádné emocionální napětí.“

Sebevraždě nic nenasvědčovalo

Jacob dodal, že Bakr byl kontrolován každých patnáct minut a po vyšetření, které nenaznačilo nebezpečí sebevraždy, každých třicet minut. Naposled v 19.30. Přesto mladší příslušník stráže šel celu zkontrolovat ještě v 19.45. Bakr tam byl nalezen uškrcený. Okamžitě byl spuštěn alarm, byl proveden pokus o jeho oživení a zařízen převoz do nemocnice. Oživování trvalo asi půl hodiny, výsledky ale nepřineslo.

Stráž ve vazební věznici udělala vše pro to, aby se Syřan podezřelý z plánování útoku na berlínské letiště nemohl zabít. Také mu bylo odebráno bráno vše, co by mohl použít při případném sebevražedné pokusu. Ale tričko mu zůstalo.

Nemělo se to stát, ale stalo se.
Saský ministr spravedlnosti Sebastian Gemkow

Jacob přiznal, že Bakr nebyl umístěn ve zvláštní cele, která minimalizuje nebezpečí sebevražedného pokusu. A to proto, že u něj nebyl zjištěn aktuální sebevražedný stav. Současně ale Jacob dodal: „V každé cele si lze vzít život.”

V cele byla vypnuta i elektřina poté, co byla nalezena rozbitá lampa. Ukázalo se také, že Bakr manipuloval se zásuvkou. Jacob zdůraznil, že vypnutí elektřiny ale nebránilo kontrolám, protože přerušena byla jen dodávka pro lampičku. Dodal, že se samozřejmě musí prošetřit, proč Bakr nebyl přísněji střežen po manipulaci s lampičkou. Dodal ale, že takové věci se dějí běžně a jde většinou o vandalismus.

Jacob však zmínil, že při úvodním pohovoru měl Bakr potíže porozumět, co mu bylo řečeno. Neměl tlumočníka, toho přivedla až psycholožka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám