Hlavní obsah

Německá ministryně nedoletěla do Austrálie, letadlo dvakrát nouzově přistálo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opakované drama prožila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková během své pracovní cesty do Austrálie a na Nový Zéland – kam ovšem nedoletěla. Po mezipřistání a dotankování v Abú Zabí nabralo letadlo směr Pacifik, ale tři minuty po startu se pilot z bezpečnostních důvodů rozhodl pro návrat.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková

Článek

Důvodem byly podle serveru T-Online.de problémy se zasunutím vztlakových klapek na křídlech. To ale nebylo možné ihned. Airbus se musel zbavit velkého množství právě načerpaného kerosinu, aby nouzové přistání bylo co nejbezpečnější.

Ze 110 tun paliva tak pilot vypustil 80 tun a podle jednoho novináře z doprovodu ministryně stroj kroužil hodinu a půl nad městem, než mohl dosednout na přistávací dráhu. „Za 35 let jsem něco takového nezažil, jen na simulátoru,“ řekl pilot vojenského letectva, které je odpovědné za přepravu politiků při zahraničních cestách.

Delegace pak řešila, zda ministryně bude s nejužším doprovodem pokračovat komerční linkou, nebo zda poletí stejným letadlem po jeho opravě. Zkušební let airbusu ukázal, že je vše v pořádku, takže všichni znova nasedli a odstartovali.

Návštěvu nakonec zrušila

Pár minut po vzletu ale pilot všechny šokoval, když do palubního mikrofonu oznamoval, že se objevil stejný technický problém. Následoval obdobný scénář jako v prvním případě: kroužení nad městem, vypouštění paliva a neplánované přistání.

Krátce nato mluvčí německého ministerstva zahraničí oznámil, že Baerbocková svou týdenní cestu do Tichomoří předčasně končí. Baerbocková reagovala na potíže s letadlem rozhořčeně. „Vyzkoušeli jsme všechno, ale bohužel logisticky není možné pokračovat v cestě. Je to více než mrzuté,“ napsala Baerbocková na sociální síti X (dříve Twitter).

Šéfka německé diplomacie v Číně vyzvala k tlaku na Moskvu a varovala před eskalací kolem Tchaj-wanu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám