Hlavní obsah

Německá AfD chválí Heydricha za „chytrou politiku” v Protektorátu Čechy a Morava

Berlín

Chvála Reinharda Heydricha a jeho „chytré politiky“ v Protektorátu Čechy a Morava, či výroky typu, že doba nacismu je jen „ptačím trusem“ na úspěšných německých dějinách jsou důvody, proč se německá civilní kontrarozvědka zaměří na protiimigrační stranu Alternativa pro Německo (AfD). Vyplývá to z její interní zprávy, jejíž část unikla do médií.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Thomas Haldenwang

Článek

Interní zpráva Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který zastává v Německu roli civilní kontrarozvědky, obsahuje řadu kontroverzních výroků, kterými jsou politici AfD proslulí. Spolupředseda strany Alexander Gauland, kterému zpráva věnuje značnou pozornost, v minulosti hovořil o tom, že doba nacismu je jen "ptačím trusem" na úspěšných německých dějinách.

Předseda durynské AfD Björn Höcke zase památník holokaustu v centru Berlína označil za „památník hanby“. Někdejší šéf mládežnické organizace AfD v Dolním Sasku Lars Steinke svého času označil strůjce neúspěšného atentátu na nacistického vůdce Adolfa Hitlera Clause von Stauffenberga za zrádce a zbabělce.

Jedním z argumentů, proč nakonec civilní kontrarozvědka mění přístup k AfD je výrok člena berlínské buňky Bernda Pachala, který na konci roku 2016 na Facebooku chválil „chytrou politiku říšského protektora Reinharda Heydricha!. Nacista Heydrich byl v letech 1941 až 1942 zastupujícím říšským protektorem v Protektorátu Čechy a Morava a chtěl mimo jiné potlačit český odboj a vyřešit "židovskou otázku". Zemřel v roce 1942 na následky zranění z atentátu, který provedli Jan Kubiš a Jozef Gabčík.

Rozhodnutí německé civilní kontrarozvědky o novém zařazení AfD, které oznámil ředitel BfV v úterý, znamená, že úřad na základě veřejných vyjádření členů strany systematicky prozkoumá, nakolik se v uskupení dají vysledovat pravicově extremistické tendence. Zaměří se přitom zejména na křídlo kolem předsedy durynské AfD Höckeho a mládežnickou organizaci strany (JA). Na základě zkoumání, které by mohlo trvat až dva roky, se rozhodne, zda bude AfD zařazena do vyšší kategorie, v rámci které může BfV například verbovat ve sledované organizaci i informátory.

Reklama

Výběr článků

Načítám