Hlavní obsah

Němci nám dali za pravdu, Tymošenková operaci nepotřebuje, zní z Kyjeva

Kyjev
Aktualizováno

Odsouzená ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková nemá vážné zdravotní problémy a nepotřebuje operaci. Prohlásila to ve středu ministryně zdravotnictví Rajisa Bohatyrjovová s tím, že tento závěr ukrajinských lékařů fakticky potvrdili lékaři z Německa. Ta Tymošenkovou vyšetřovala proto, že expremiérka nedůvěřuje ukrajinským úřadům.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Julija Tymošenková

Článek

Tymošenková může být v případě potřeby převezena z charkovské věznice na léčení mimo prostor vězení, prohlásil podle ČTK v rozhovoru s lékaři berlínské kliniky Charité ukrajinský generální prokurátor Viktor Pšonka.

Němci Tymošenkovou vyšetřovali v polovině února. Expremiérka, odsouzená na sedm let za překročení pravomocí, si dlouhodobě stěžuje na silné bolesti páteře. Protože však pomoc ukrajinských lékařů odmítá, vyšetřila ji pětičlenná skupina kanadských a německých lékařů.

S výsledky kontroly přijeli ve středu na Ukrajinu seznámit místní úřady němečtí lékaři Karl Max Einhäupl a Norbert Haas. Přímo s Tymošenkovou se setkat nehodlají.

Ukrajinský list Segodňa s odvoláním na spolupracovníky Tymošenkové napsal, že vedení její parlamentní frakce si klade za cíl převézt odsouzenou z Charkova přinejmenším alespoň do Kyjeva. V metropoli by podle ukrajinského listu měla Tymošenková blíž ke svým stoupencům, k parlamentním strukturám i k tisku a boj za své osvobození by mohla vést s větší účinností.

Reklama

Související články

Tymošenková nepotřebuje operaci, uvedli experti

Lékařská komise složená z německých, kanadských a ukrajinských expertů uzavřela ve čtvrtek vyšetření vězněné bývalé premiérky Ukrajiny Julije Tymošenkové....

Výběr článků

Načítám