Hlavní obsah

Největší švédský hudební festival končí. Kvůli znásilněním a obtěžování žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norrkoping

Od roku 2018 se nebude konat hudební festival Bråvalla v Norrkopingu, který byl ve Švédsku největší a o tomto víkendu tam hráli System of a Down, Linkin Park a The Killers. Důvodem je vysoký počet obtěžovaných žen, policie přijala 11 zpráv o sexuálním napadení včetně znásilnění, uvedla v pondělí BBC.

Foto: TT News Agency, Reuters

Stanové městečko na festivalu Bråvalla

Článek

Pořadatelé poté zveřejnili prohlášení, že v příštím roce se festival Bråvalla neuskuteční právě kvůli sexuálním útokům na návštěvnice.

Pořádající německá společnost FKP Scorpio podotkla, že je ostudné, když se muži neumějí adekvátně chovat, a že si nemyslí, že by bylo bezpečné pořádat další ročník. „Toto není o. k. Toto nemůžeme akceptovat na našem festivalu. Proto jsme se rozhodli neorganizovat Bråvalla 2018.”

Už v minulých letech se festival potýkal s podobnými problémy. Loni bylo nahlášeno pět případů znásilnění. Švédský premiér Stefan Lovfen označil loňské útoky na ženy jako neakceptovatelné a pohrozil zpřísněním zákonů týkajících se sexuálního obtěžování žen.

Když se objevil podobný problém předloni, kapela Mumford and Sons požadovala pro případná další vystoupení garanci, že ženy budou na festivalu v bezpečí.

S podobnými problémy se ale potýkají i festivaly v jiných zemích. Loni byly v anglickém Readingu nahlášeny dva případy znásilnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám