Hlavní obsah

Nejsme potížisté, ujišťoval Barrosa Nečas

Právo, Michal Mocek (Brusel)
Brusel

Český premiér Petr Nečas ve středu při setkání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem v Bruselu podotkl, že jeho vládu netvoří žádní potížisté.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Český premiér Petr Nečas a šéf Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

„Nepřichází žádní potížisté,“ ujistil premiér šéfa Komise, který byl jeho prvním partnerem při jednáních. Možná tím narážel na problémy, které Česko dělalo loni při přijímání Lisabonské smlouvy. Zároveň Nečas zdůraznil, že jeho vláda chce v Unii hájit zájmy občanů.

Připomněl také „kooperativní přístup“ Komise v době českého předsednictví a označil to za „předpoklad k další úspěšné spolupráci“. Poukázal i na poučení, které Češi tehdy získali: „V evropské politice platí, že to nejhorší, co se vám může stát, je, že se dostanete do izolace a nedokážete najít spojence (pro prosazení svých zájmů).“

Premiér zdůraznil, že česká vláda usiluje o rozpočtovou disciplínu a strukturální reformy. „To budeme podporovat i v evropské politice,“ uvedl premiér a dodal: „Shodli jsme se na tom, že Evropa potřebuje větší finanční disciplínu.“

Česko proto podle něj bude podporovat silnější sankce, má však výhrady k tomu, aby „hříšníci“ přišli o hlasovací práva v EU. „Když něco dlužíme, také nám nejsou omezována občanská práva,“ argumentoval.

Česko podle něj chce, aby sankce byly automatické a týkaly se všechny finanční nástroje EU, z nichž státy dostávají dotace a příspěvky. „Žádný z nich by neměl být tabu,“ řekl. Hájil také odmítavé české stanovisko k bankovní dani. Důvodem je podle něj specifická situace na českém bankovním trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám