Hlavní obsah

Nebudou gladiátory. Koloseum řeklo Muskovi a Zuckerbergovi ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie popřela zprávy, že nabídla dva tisíce let staré Koloseum, největší amfiteátr v Římské říši a dějiště legendárních gladiátorských zápasů, jako místo konání očekávaného souboje mezi Elonem Muskem a Markem Zuckerbergem.

Foto: Profimedia.cz

Koloseum patří mezi nejvyhledávanější památky v Římě

Článek

Několik amerických zpravodajských serverů uvedlo, že italští představitelé nabídli gladiátorskou arénu jako vhodnou velkolepou scénu, na níž by se konfrontace mohla uskutečnit, napsal list The Daily Telegraph (DT).

Bulvární zpravodajský web TMZ Sport zdůraznil, že by se jednalo o „největší zápas v dějinách světa v nejbájnějším bojovém divadle v historii“ a že Muska už oslovilo italské ministerstvo kultury.

Zprávy podpořil i Musk, když v pátek na Twitteru napsal: V Koloseu dojde k souboji.

Elon Musk vyzval Marka Zuckerberga k souboji v kleci, ten souhlasil

Koktejl

Poté zveřejnil scénu z filmu Život Briana z roku 1979, v níž je vyděšený muž v ušmudlané tóze vhozen do písečné arény. Objeví se po zuby ozbrojený gladiátor, ale muž ho přelstí tím, že běhá kolem arény, dokud gladiátor nedostane infarkt a nezhroutí se.

„Musím zapracovat na své vytrvalosti,“ napsal Musk na Twitteru pod filmovou ukázkou.

Podle serveru TMZ Sport by „Elon i Mark byli rádi, kdyby se zápas odehrál v Koloseu“. Zuckerbergovi lidé prý tuto zprávu předali prezidentovi UFC Danu Whiteovi, jehož lidé kontaktovali ministra.

A co takhle souboj v latině?

Italské ministerstvo kultury však v o víkendu popřelo, že by Koloseum navrhlo jako místo konání boje mezi oběma technologickými miliardáři.

„Neobdrželi jsem žádnou formální žádost ani kontakt od žádné ze stran,“ řekl DT úředník ministerstva kultury.

Dodal, že úřad pečlivě posuzuje každou žádost, aby se ujistil, že akce je v souladu s ochranou archeologického naleziště. Souboj dvou technologických obrů takové kritérium stěží splní, podotkl DT.

Úředníci ministerstva kultury navíc upozornili, že Koloseum bývá zpřístupňováno pouze pro „významné akce, které mají téměř vždy charitativní dosah“.

Independent: Musk je kvůli depresím závislý na ketaminu

Amerika

„Pokud chtějí pánové Zuckerberg a Musk uspořádat akci v Koloseu, měla by to být výzva, která končí objetím,“ upozornili úředníci.

Navrhli, aby místo krvavého fyzického souboje rivalové raději zvážili certamen – antickou soutěž, v níž zúčastnění musí odpovídat na otázky z klasické historie a mytologie. Aby byla soutěž zajímavější, slovní duel by se odehrával v latině, podotkli úředníci.

Vedle toho by se zavázali k velkorysému příspěvku na zachování italského kulturního dědictví a možná i k daru regionu Emilia-Romagna na severu Itálie, který před několika týdny postihly ničivé záplavy.

Třeba jen Muskův žert

V době své největší slávy mohlo Koloseum pojmout až 50 tisíc diváků. Po staletích, kdy chátralo a lidé ho drancovali kvůli zdivu, však nyní nemá prakticky žádné místo k sezení.

Pouze malou část původní arény pokrývá dřevěné pódium – zbytek je holý, což návštěvníkům umožňuje nahlédnout do podzemních tunelů a komor, v nichž pořadatelé drželi gladiátory a divoká zvířata, než je vystrčili na písek, aby bojovali před císařem.

Sir Paul McCartney vystoupil uvnitř Kolosea v roce 2003 na exkluzivním charitativním koncertu před 400 lidmi, od té doby nejproslulejší aréna této planety nehostila nikoho.

Oba technologičtí titáni minulý měsíc oznámili, že se dohodli na vzájemném souboji, přičemž šéf Tesly, Space-X a Twitteru Musk tweetoval, že je „připraven na souboj v kleci“ s Zuckerbergem, šéfem společnosti Meta, mateřské společnosti Instagramu a Facebooku.

Musk již dříve navrhl jako místo konání zápasu oktagon v Las Vegas, který se používá pro zápasy UFC.

Zda se zápas opravdu uskuteční, není jasné. Musk v minulosti vydal několik prohlášení, která nemyslel vážně. Začátkem tohoto roku řekl BBC, že jmenoval svého psa šéfem Twitteru.

Dolar po dolaru. Zuckerberg se snaží nastartovat ztrátový byznys

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám