Hlavní obsah

Independent: Musk je kvůli depresím závislý na ketaminu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elon Musk, zakladatel společností SpaceX a Tesla a majitel Twitteru, údajně užívá disociativní anestetikum ketamin ke zvládnutí deprese, na němž je podle britského listu The Independent závislý. Už v roce 2017 se Musk na Twitteru zmiňoval o svých potížích s duševním zdravím.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Elon Musk v polovině června při návštěvě konference VivaTech v Porte de Versailles v Paříži

Článek

Dvaapadesátiletý Musk spekuloval o tom, že by mohl mít bipolární poruchu, a hovořil, jak zažívá velké vzestupy, strašné pády a neutuchající stres, připomněl list The Independent.

Deník se na Muska obrátil s žádostí o komentář. Jeho právní zástupce a hlavní poradce však na žádost o komentář nereagovali.

Ničí mě vzestupy a pády, přiznal

V roce 2017 Musk odpovídal na otázky uživatelů Twitteru týkající se jeho osobního života, přičemž padl dotaz na jeho duševní zdraví. „Realita zahrnuje skvělé vzestupy, strašné pády a neutuchající stres. Nemyslím si, že lidé chtějí slyšet o posledních dvou,“ svěřil se tehdy.

Na otázku, zda má bipolární poruchu, americký podnikatel s jihoafrickými kořeny jednoduše odpověděl: „Ano.“

Elon Musk vyzval Marka Zuckerberga k souboji v kleci, ten souhlasil

Koktejl

„Podle Národní zdravotní služby (veřejně financovaného zdravotního systému ve Velké Británii - pozn. autora) je bipolární porucha charakterizována extrémními výkyvy nálad, které se mohou pohybovat od extrémních vzestupů, tzv. mánie, až po extrémní poklesy – deprese). Lze ji léčit několika způsoby, včetně užívání léků k prevenci a stabilizaci epizod mánie a deprese,“ dodal Independent.

V pozdějším tweetu Musk dodal, že možná není „lékařsky bipolární“, avšak připustil, že to neví.

Mikrodávkování zahrnuje konzumaci malých dávek drog, obvykle psychedelických nebo subhalucinogenních látek, jako je diethylamid kyseliny lysergové (LSD) nebo houby s psilocybiny.

V roce 2019 však Velká Británie schválila k léčbě těžkých depresí drogu podobnou ketaminu – známou jako esketamin, která se užívá ve formě nosního spreje.

Párty jen pro zvané

I podle amerického deníku The Wall Street Journal (WSJ) se lidé z Muskova okolí stali svědky toho, že užíval ketamin v malých dávkách.

WSJ podotýká, že v Silicon Valley se užívá hodně drog. Pozvánky na psychedelické večírky se podle ní posílají prostřednictvím šifrovaného komunikátoru Signal. Někteří z hostů museli podepsat dohodu o mlčenlivosti a zaplatit stovky dolarů, aby se mohli zúčastnit.

Jiní užívají drogy v malých dávkách pro „duševní jasnost“ v obchodním životě. Spoluzakladatel společnosti Google Sergej Brin je v článku rovněž spojován s konzumací lysohlávek, halucinogenních hub. Ani on na dotazy listu The Independent nereagoval.

Musk je znovu nejbohatším člověkem na světě. Díky růstu akcií Tesly

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám