Hlavní obsah

Nebezpečné petardy z českých obchodů zamořily Rakousko. Zpřísněte to, žádá ČR ministr vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouští policisté při kontrolách na hranicích s Českem v poslední době lidem zabavili bezmála 25 000 kusů zakázané pyrotechniky nakoupené v českých obchodech. Informovala o tom rakouská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice ORF, podle níž chce ministr vnitra Gerhard Karner kvůli této věci jednat se svým českým protějškem Vítem Rakušanem.

Foto: Česká obchodní inspekce

Ilustrační foto

Článek

Internetový portál ORF připomíná, že v Rakousku má dozor nad prodejem zábavní pyrotechniky na starosti policie, nikoliv obchodní inspekce jako v Česku. Podle Karnera je dohled na české straně třeba „nutně zpřísnit“. Řekl, že se o této věci „s jistotou bude bavit“ s českým resortním kolegou.

Rakouští zákazníci si v obchodech v Česku nakupují i takovou pyrotechniku, kterou v Rakousku mohou legálně vlastnit a odpalovat jenom lidé se speciálním výcvikem a úředním povolením.

Policisté, kteří se zaměřili na kontrolu aut na hraničních přechodech, podle ORF říkají, že jen málokdo ví, že dovoz takových předmětů je v rozporu s rakouskými zákony a že se takto stává pašerákem.

Amatérský pyrotechnik řádil na Olomoucku. Poškodil auto a vysklil okna přilehlého domu

Krimi

Za poslední dobu kvůli tomu trestnímu oznámení čelí asi 450 lidí a zabaveno bylo bezmála 25 000 kusů pyrotechniky. Podle policie by počet zabavených předmětů mohl vystoupat až na 26 000 kusů, což představuje výrazný meziroční nárůst.

ORF připomíná, že za uplynulé dva roky v Dolních Rakousích, které sousedí s Českem, o život při explozi zakázané pyrotechniky přišli tři mladí lidé. V rakouských nemocnicích kvůli úrazům způsobeným pyrotechnikou lékaři ročně ošetří v průměru 210 pacientů.

Na dětském hřišti v Praze ležela spousta nevybuchlé pyrotechniky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám