Hlavní obsah

Nasaďme na hranice s ČR a Rakouskem armádu, navrhuje expert CDU

Pasov
Aktualizováno

Německá armáda by měla střežit hranice s Rakouskem a Českou republikou. Řekl to ve středu bezpečnostní expert vládnoucích německých křesťanských demokratů (CDU) Henning Otte. Důvodem je prudký nárůst počtu migrantů přicházejících v posledních dnech z Rakouska, kvůli kterému kritizoval Vídeň německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti čekající na rakousko-německé hraniciVideo: Reuters

 
Článek

„Aby se zabránilo nekontrolovanému překračování hranice Německa uprchlíky z Rakouska a České republiky, jsou potřeba komplexní opatření pro ochranu hranic,“ řekl v úterý člen branně bezpečnostního výboru Otte listu Cellesche Zeitung.

Podle něj jsou již policisté plně vytíženi a potřebují podporu armády, což umožňuje článek 35 německé ústavy. „Zákony musejí platit za každé situace. A toto je bezesporu zvláštní situace,“ dodal Otte, přičemž zmínil, že už během zasedání zemí G8 v Heiligedammu před pár lety pomáhala hranice střežit armáda.

„Co se dálo v Heiligendammu, musí být také možné v Bavorském lese,“ dodal.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Migranti na rakousko-německé hranice v Achleitenu

Příval uprchlíků

Armáda by podle Otta měla kontrolovat hranice pomocí radarů vrtulníků i bezpilotních letadel.

Počty uprchlíků přicházejících z Rakouska do Německa dosahují rekordní výše. V úterý přišlo 5500 migrantů do oblasti Pasova a už v pondělí dosáhlo hranic Dolního Bavorska 8000 uprchlíků, napsal list Handelsblatt. Ve středu pořád zůstávalo přes 1700 migrantů v Pasově a dalších 1000 v Ruhstorfu. Odvézt by je měly tři zvláštní vlaky.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Německá police doprovází migranty, kteří přešli rakousko-německou hranici ve Wegscheidu u Pasova

Šéf bavorské CSU a bavorský premiér Horst Seehofer už varoval Rakousko, kvůli tomu, že nechává vlny uprchlíků volně procházet zemí. Vyzval německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby zahájila s Rakouskem jednání o řešení této situace.

Vídeň zkritizoval i německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. „Jednání Rakouska v posledních dnech je nepatřičné... Všimli jsme si, že migranti jsou v noci odváženi k německé hranici bez jakéhokoli zaopatření a upozornění. Rakousko včera (v úterý) slíbilo, že se vrátí k organizovanému postupu. Očekávám, že se tak stane okamžitě," řekl de Maiziére.

Šlo zatím o nejsilnější kritiku Berlína na adresu sousedního státu za poslední dva měsíce, kdy migrační krize Evropu pohlcuje.

Vídeň už ohlásila, že zlepší ochranu hranice se Slovinskem, kde by měl vzniknout plot, uzavřít přechody ale neplánuje.  [celá zpráva]

Německý ministr vnitra také varoval afghánské běžence, že většina bude poslána zpět do vlasti.  Afghánci jsou po Syřanech na druhém místě v počtech běženců vstupujících do Německa. "To je nepřijatelné," zdůraznil ministr s tím, že do Afghánistánu proudí ve velkém rozvojová pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám