Hlavní obsah

Naplnění nejnovější dohody Srbska a Kosova drhne už teď

Právo, DPA, ČTK, brw

Ačkoli páteční dohoda o ekonomické normalizaci vztahů mezi Srbskem a Kosovem obsahuje především závazky ohledně infrastrukturních projektů, její součástí jsou také ujednání o útlumu diplomatických aktivit, které obě země vedou proti sobě navzájem. Právě ty ale způsobují, že v očích srbské a kosovské veřejnosti dohoda „drhne už teď“.

Foto: Mapy.cz

Srbsko, Kosovo a Albánie

Článek

„Dohoda je v zásadě dobrá, ale bude velmi těžké ji naplnit, především kvůli iracionálnímu chování prištinské vlády, kterou zajímá pouze uznání nezávislosti Kosova a tomu podřizuje vše,“ řekl podle stanice B92 Ljubodrag Savič, profesor ekonomie z bělehradské univerzity.

Ocenil, že se podle dohody má pokračovat v naplňování ujednání o obnově leteckého a železničního spojení mezi Bělehradem a Prištinou ze začátku tohoto roku, i závazek prosazovat stavbu dálnic spojujících obě země či uznávání vysokoškolských diplomů. „V minulosti se toho ale už podepsalo mnoho, a nedodrželo se nic,“ dodal.

Srbsko a Kosovo obnovily jednání o normalizaci vztahů

Evropa

Srbský analytik Obrad Kesič podle B92 připomněl, že USA prosadily do dohody i některé body své zahraničněpolitické agendy. Srbsko a Kosovo se tak zavázaly, že zabrání použití takových zařízení v telekomunikačních sítích páté generace (5G), která pocházejí od „nespolehlivých dodavatelů“, tedy čínské firmy Huawei, jak naléhá Washington.

Obě země mají podle agentury DPA rovněž uznat libanonské šíitské radikální hnutí Hizballáh jako celek za teroristickou organizaci.

Vyhrál jen Trump, soudí analytik

Hnutí je odvěkým nepřítelem Izraele, k němuž se vážou další body ujednání: Bělehrad přesune své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, zatímco Priština a židovský stát navážou oficiální diplomatické styky.

„Dohoda tak má jednoznačného vítěze, a tím je americký prezident Donald Trump, který tento ,diplomatický úspěch‘ využije v předvolební kampani,“ řekl Kesič. „Jasný je ale i jeden poražený. Je jím EU, protože dohoda se podepsala před srbsko-kosovským jednáním, které organizuje,“ upřesnil s narážkou na rozhovory plánované na pondělí do Bruselu. „Pozice ostatních bude jasná až podle toho, co se z dohody splní,“ dodal.

Srbsko neobětuje Kosovo výměnou za členství v EU, tvrdí prezident Vučić

Evropa

Dohoda se ale nelíbí ani v Prištině. „Přiblížila srbský průnik do Kosova, zatímco uznání Srbskem se nepřiblížilo,“ kritizovalo opoziční hnutí Sebeurčení, které je momentálně v kosovském parlamentu nejsilnější. Pod palbou médií se také octl závazek Prištiny, že na jeden rok přestane žádat o členství v mezinárodních organizacích, který se nelíbil stejně jako ten, že Srbsko na rok upustí od své kampaně, v níž ostatní země žádá, aby odvolaly své uznání Kosova.

Reklama

Výběr článků

Načítám