Hlavní obsah

Napětí mezi Moskvou a Londýnem: Rusko zavírá pobočky Britské rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/LONDÝN

Napjatým vztahům mezi Ruskem a Velkou Británií, které v poslední době jitří kauza zavražděného agenta Litviněnka, zasadilo další ránu středeční rozhodnutí Moskvy "dočasně" uzavřít zbývající dvě regionální kanceláře vzdělávací organizace Britské rady (British Council). Od 1. ledna 2008 tak přestanou fungovat pobočky v Petrohradu a Jekatěrinburgu, v provozu zůstane jen kancelář v Moskvě.

Článek

"Vzhledem k neexistenci zákonných ustanovení, která by vymezovala činnost Britské rady v Rusku, jsme britskou stranu informovali o pozastavení aktivit všech jejích regionálních poboček v Rusku počínaje 1. lednem 2008," uvádí se v komuniké ruského ministerstva zahraničí.

Zákaz se vztahuje na všechna regionální střediska organizace s výjimkou Moskvy až do doby, než bude vyřešena otázka legálního statusu Britské rady v Rusku, citovala z dokumentu agentura AFP.

Londýn protestuje, pracovníci rady chtějí zákaz ignorovat

Britský premiér Gordon Brown rozhodnutí ruských orgánů kritizoval jako nepodložené a představitelé Britské rady v Rusku oznámili, že se rozhodnutí nepodvolí a budou v uvedených pobočkách nadále fungovat.

"Nemáme v úmyslu zavřít pobočku ani v Jekatěrinburgu, ani v Petrohradě," řekla AFP šéfka Britské rady v Rusku Natalija Minčenková. "Totiž všechno, co děláme, je plně v souladu s bilaterálními kulturními dohodami i s ruskými zákony," dodala.

Brown prostřednictvím svého mluvčího zdůraznil, že Britská rada je plně oprávněna v Rusku působit.

Ještě před třemi lety měla Britská rada v Rusku 15 regionálních poboček, nyní z nich zbývají už jen dvě a i ty ruské orgány zavírají. Moskva mimo jiné tvrdí, že Britská rada svou činností vykazuje zisk a měla by být proto v Rusku zdaněna.

Jádrem sporu kauza Litviněnko

Vztahy mezi Londýnem a Moskvou jsou v posledních měsících velmi špatné například kvůli odmítnutí Moskvy vydat Andreje Lugového, kterého britský Scotland Yard podezřívá z vraždy někdejšího agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka. Ten byl před více než rokem otráven v Londýně radioaktivním poloniem.

"Britská rada je kulturní institucí, nikoli politickou, a proto důrazně odmítáme jakýkoli pokus spojovat její činnost se snahou soudně řešit záležitost vraždy Alexandra Litviněnka," cituje AFP z prohlášení britského ministerstva zahraničí.

BRITISH COUNCIL

Britská rada je nezisková organizace financovaná britským ministerstvem zahraničí. Zabývá se především organizací kurzů angličtiny a podobnou vzdělávací činností.

Lugovoj byl před několika dny zvolen poslancem Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu. Moskva zase od Londýna neúspěšně žádá vydání někdejšího oligarchy Borise Berezovského, který v Británii získal politický azyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám