Hlavní obsah

Nacionalističtí Praví Finové ve volbách oslabili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky
Aktualizováno

Populistická strana Praví Finové v nedělních komunálních volbách oslabila. Oproti loňským parlamentním volbám, v nichž skončili třetí s 19 procenty hlasů, jich má 12,3 procenta.

Foto: Heikki Saukkomaa , Reuters

Šéf Pravých Finů Timo Soini

Článek

Volby vyhrála nejsilnější vládní konzervativní Národní koaliční strana (KOK) premiéra Jyrkiho Katainena se ziskem 21,9 procenta hlasů, což je o jeden procentní bod lépe než získala loni v parlamentních volbách. Na druhém místě jsou s 19,6 procenta hlasů sociální demokraté, kteří jsou s KOK ve vládní koalici.

Na třetím místě předstihla Pravé Finy opoziční strana Finský střed (KESK) bývalé premiérky Mari Kiviniemiové s 18,7 procenta hlasů. Loni byl KESK poražen s necelými 16 procenty hlasů.

Vůdce Pravých Finů Timo Soini, jehož strana doposud těžila z obav Finů z hospodářské krize a nejistých výhledů eurozóny, ale zdůraznil pro finskou televizi YLE, že ve srovnání s předchozími obecními volbami si jeho strana polepšila. Oproti původním pěti procentům v roce 2008 získala nyní dvouapůlnásobek hlasů voličů. "Jsme velkým vítězem těchto voleb," prohlásil Timo Soini s poukazem na to, že strana bude mít téměř 1200 nových obecních radních.

Strana má stále dost příznivců a vzhledem k jejímu zastoupení v parlamentu může dál vyvíjet silný tlak na proevropskou vládu. "Krize kolem eura nezmizela. Dočkáme se ještě více špatných zpráv do Vánoc," varoval Soini.

Vládní Svaz Zelených podpořilo 8,5 procenta zúčastněných voličů a kandidáty Levicového svazu Finska (VL) osm procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám