Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny zůstávají tři tisíce ruských vojáků, tvrdí Kyjev

Kyjev

Ruští vojáci podporující v oblasti ukrajinského Donbasu separatisty se nestáhli, nadále jich tam působí tři tisícovky, oznámil v pondělí ředitel kyjevského Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk. Podle něj přisunuli i další techniku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v DoněckuVideo: Reuters

 
Článek

„Pokračuje rotace ruských sil na Donbasu. Podle našich odhadů je dnes v oblasti Donbasu na 3000 ruských vojáků,“ napsal Tymčuk. Podle něho se sice mnozí ruští vojáci stáhli, ale jen proto, aby je vystřídaly čerstvé síly.

„Regulérní jednotky armády Ruské federace se koncentrují v oblasti Dokučaevsk - Novotrojick - Olhynka a Novoazovsk - Kominternovo. Dříve přisunuté jednotky byly posíleny obrněnou technikou a dělostřelectvem, v těchto oblastech jde o skryté soustřeďování rezerv,“ varoval Tymčuk.

Dodal, že pokračuje i přísun vojenské techniky z Ruska i do dalších míst: „V oblasti doněckého letiště přibyla další ruská obrněná technika, až deset kusů, kterou ruští vojáci předali místním bojovníkům s nařízením techniku ochraňovat. Do deseti kusů ruské obrněné techniky bylo přesunuto i v oblasti Avdijivky.“

Boje o letiště pokračují

Doněcké letiště je místem nejúpornějších bojů mezi vládními silami a separatisty. „Dvakrát se bojovníci pokusili zaútočit na doněcké letiště, boje probíhaly i v oblasti obcí Nikišyno a Popasna. Všechny útoky teroristů byly úspěšně odraženy,“ uvedl Tymčuk podle Ukrajinské pravdy s tím, že pondělní ráno sice bylo klidné a obešlo se bez ostřelování, ale během neděle separatisté zaútočili padesátkrát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky střelby v DoněckuVideo: Reuters

Velení protiteroristické operace (ATO) uvedlo, že se bojovalo i u obce Doněckij s cílem získat tam taktickou výhodu.

Výměna zajatců vázne

Sílící boje ukazují, že domluvené příměří je pouhou fikcí. Podle sdělení ukrajinské národní gardy se nepodařilo ani dokončit výměnu zajatců. Generálporučík národní gardy Oleksandr Kryvenko podle serveru Ukrinform řekl: „K dnešku se 146 příslušníků národní gardy stále nachází v zajetí. Minulý týden jich bylo propuštěno sedm.“ Dodal, že všichni byli identifikováni a byl s nimi navázán kontakt. Je však možné, že se někteří ještě léčí a další raději ukrývají u místních obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám