Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny se objevily tanky, asi z Ruska

Kyjev

Separatisté na Ukrajině přisunuli z Ruska přes obsazené hraniční přechody tři tanky, obrněné transportéry a obrněné automobily. Uvedl to ve čtvrtek ukrajinský ministr Arsen Avakov v televizi Hromadska.

BEZ KOMENTÁŘE: Tank v ulicích ukrajinského Snižného

 
Článek

„V okresu Ďjakovo (v Luhanské oblasti) pronikla ze strany Ruské federace kolona přes obsazené hraniční přechody,“ řekl Avakov podle Ukrajinske pravdy. Dodal, že „přes tyto přechody je zabezpečené projíždění kolon s obrněnými transportéry, automobily, včetně opancéřovaných s dělostřeleckou výzbrojí“.

„Ve čtvrtek jsme viděli tři tanky, které podle našich informací přejely přes hranici a ráno se nacházely ve Snižném. Dva z nich jely směrem k Horlivce,“ řekl Avakov. Podle něj byla kolona napadena a částečně zničena.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Video ze Snižného zachycuje průjezd tanků. „Informaci o tancích v Snižném potvrdily jak naše zdroje, tak příslušníci protiteroristické operace,“ uvedl ředitel Centra pro vojenskopolitický studia Dmytro Tymčuk. „Podle předběžných údajů to jsou tanky T-72. Na Ukrajině byly tyto tanky vyřazeny z ozbrojených sil, ale stále jsou ve službě v ozbrojených silách Ruska,“ dodal.

Ukrajinská armáda staví na ruských tancích T80UD s dieselovými motory a z něj odvozený vlastní T-84 Oplot se svařovanou věží místo lité. Tanky T-72 má v záloze. Využívá ale starší T-64.

Podle něj jsou ve Snižném i obrněné transportéry, které ruská armáda získala z ukrajinských základen po obsazení Krymu, kde byly součástí ukrajinské pobřežní obrany.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Separatisté v Snižném

Zda tanky skutečně přijely z Ruska, potvrdit z nezávislých zdrojů nejde. Podle agentury RIA Novosti bojují separatisté severně od Luhansku s čtyřicítkou ukrajinských tanků.

Unesený autobus se sirotky

Ze Snižného také odjel ráno autobus s 25 sirotky. Mířil do Dněpropetrovska. U výjezdu z města jej přepadli separatisté a unesli. Autobus pak projel obcí Krasnyj Luč a zamířil k ruskému hraničnímu přechodu Dolžanskij.

Foto: Andrei Petrov, ČTK/AP

Separatista ve Slavjansku

„Nyní jsou na hranicích,“ uvedla správa Doněcké oblasti. Podle ní se vyšetřuje, jak se povedlo unést autobus doprovázený policií. Ukrajinské síly ale neplánují žádnou akci získat autobus a děti zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám