Hlavní obsah

Na válku na Ukrajině nahlížíme téměř stejně, ujistil Lipavského primátor Budapešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešťský primátor Gergely Karácsony po pátečním jednání s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) prohlásil, že jejich náhled na ukrajinsko-ruský konflikt je téměř stejný. Šéf české diplomacie ocenil, že maďarská metropole podporuje Kyjev i další ukrajinská města postižená ruskou invazí podobně jako Praha.

Foto: Zsolt Szigetvary, ČTK/AP

Český ministr zahraničí Jan Lipavský na tiskové konferenci v Budapešti

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

Karácsony se stal primátorem maďarské metropole v roce 2019 jako společný kandidát opozičních stran. Jeho přístup k válce na Ukrajině se tak diametrálně liší od postoje premiéra Viktora Orbána, který odmítá napadené zemi poskytnout vojenskou pomoc.

„To, co znamená pro Maďary rok 1956, pro Čechy rok 1968, tak to je nyní živou skutečností pro Ukrajinu,“ řekl Karácsony. „Tato válka je také o bezpečnosti Evropy, o tom, jestli tady bude silnější ruský vliv a jestli můžeme ubránit mír,“ poznamenal budapešťský primátor. S ministrem Lipavským se také shodl na nutnosti snížit závislost na ruských energiích.

Politici dále jednali o vztazích mezi Budapeští a Prahou. Karácsony přitom vyzdvihl dobré vztahy s nynějším pražským primátorem Bohuslavem Svobodou.

Společně s ministrem Lipavským pak budapešťský starosta ocenil fungování Paktu svobodných měst, který v roce 2019 založili primátoři hlavních měst zemí Visegrádské skupiny, tedy Prahy, Bratislavy, Varšavy a Budapešti. Podle Lipavského šlo o důležitý moment, při němž liberální hlas prolomil hradbu konzervativního myšlení.

Svaz se od té doby rozrostl o další města, například Vídeň, Berlín, Brusel, Řím nebo Londýn.

Jako černá a bílá. Lipavský v Budapešti se svým protějškem

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám