Hlavní obsah

Na Ukrajině skončil válečný stav vyhlášený po incidentu u mostu na Krym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Na Ukrajině ve středu ve 14 hodin (13:00 SEČ) skončil válečný stav vyhlášený v deseti oblastech poté, co Rusové 25. listopadu v Kerčském průlivu ostřelovali a zadrželi tři lodě ukrajinského námořnictva. Ukrajinský prezident Petr Porošenko ho vyhlásil na měsíc.

Foto: Reuters

Rusové u Krymu zabavili ukrajinské lodě, tři lidé byli zraněni

Článek

Vyhlášení válečného stavu v deseti pohraničních a pobřežních oblastech mělo podle prezidenta Petra Porošenka zabránit hrozbě „skutečné války” s Ruskem. Po vyhlášení válečného stavu se ukrajinské úřady rozhodly zakázat vstup do země Rusům ve věku od 16 do 60 let, s výjimkou humanitárních návštěv, například účasti na pohřbech příbuzných. Ukrajinští činitelé vysvětlovali tento zákaz snahou předejít vytváření záškodnických oddílů.

„To, že platnost válečného stavu končí, je už patrné. Dnes na lince mezi Moskvou, Minskem a Kyjevem poprvé nebylo ani jednoho deportovaného Rusa, kterého ukrajinští pohraničníci nevpustili do země,” zaznamenal ruský list Kommersant na svém webu.

Připomněl současně, že Rusové k návštěvě Ukrajiny potřebují mít biometrický pas, na hraničním přechodu se musí podrobit snímání otisků a vysvětlit důvody své cesty.

Rusko varuje Kyjev před provokacemi

Ruské ministerstvo zahraničí ve středu vybídlo Západ, aby uhlídal Kyjev před novými provokacemi: „Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady (Oleksandr Turčynov) ohlásil, že se Ukrajina chystá k nové provokaci v Kerčském průlivu, přičemž tentokrát plánuje k uskutečnění svých avanturistických plánů připojit jako pozorovatele zástupce NATO a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.”

„Počítáme s tím, že západní kurátoři Ukrajiny se nejen zdrží účasti v této nerozumné iniciativě, ale také najdou způsoby, jak režim v Kyjevě přivést k rozumu a přimět jej zřeknout se ukvapených kroků, které by mohly vést k další eskalaci v regionu,” dodala mluvčí Marija Zacharovová.

Reklama

Výběr článků

Načítám