Hlavní obsah

Na Ukrajině se kšeftuje s maďarským občanstvím, je to laciná vstupenka do Unie

Právo, ivi
Budapešť

Udělování maďarského občanství příslušníkům maďarské menšiny na Ukrajině je natolik prosté, že mechanismus začíná být zneužíván. Žadatel musí potvrdit své maďarské kořeny, třeba jen prostým prohlášením. Upozornil na to server index.hu.

Foto: Profimedia.cz

Migranti na maďarských hranicích. Ilustrační foto

Článek

„Za pár tisícovek si mohou pořídit maďarský pas i zločinci, teroristé a migranti, kteří se pak mohou volně pohybovat po Evropě i po světě,“ napsal server index.hu. V případě kladného vyřízení totiž žadatel složí přísahu, dostane doklad o udělení občanství a může ihned žádat o vydání cestovního pasu.

Podvodníci podle index.hu využívají toho, že se doklad o udělení občanství vydává bez fotografie. „Maďarské úřady často nežádají ani předložení ukrajinského pasu,“ kritizoval postup Maďarska ukrajinský vyšetřovatel Mykola, který odmítl sdělit své plné jméno. Tvrdí, že si může kdokoli koupit maďarské občanství a usadit se v Unii.

Občanství za 18 tisíc

Mykola tvrdí, že doklady o udělení občanství bez fotky kupují dealeři za 200 až 500 tisíc forintů (18 až 45 tisíc korun) a zájemcům je prodávají za 600 tisíc až 1,5 miliónu forintů (54 až 135 tisíc Kč). Nejdražší jsou doklady pro osoby ve věku od 20 do 40 let.

Slíbil jsem matce, že se o ni postarám, ale nedokázal jsem získat peníze jinak
Muž, který prodal své občanství

S tímto dokumentem stačí zajít na maďarský úřad a žádat o vydání cestovního pasu. Úřady si na místě pořídí fotografii žadatele a sejmou jeho otisky prstů. „Za několik týdnů se tak osoba dostane k platnému maďarskému cestovnímu pasu vydanému pod falešným jménem, ale s fotografií a otiskem prstu dané osoby, která tak může pas použít k vycestování prakticky do celého světa,“ upozornil server.

Šance na peníze

Na západě Ukrajiny žije až 150 tisíc Maďarů. Jeden z nich, který byl opět ochoten sdělit jen své křestní jméno – István –, serveru řekl, že většina Maďarů prodává své občanství kvůli penězům.

„Jsou to většinou chudí nebo nemocní lidé, mají dluhy nebo nemají žádné příjmy,“ řekl. Často se tak prodává občanství celé rodiny, tedy – jeden si občanství nechá, aby mohl pracovat v zahraničí a vydržovat zbývající členy.

„Slíbil jsem matce, že se o ni postarám, ale nedokázal jsem získat peníze jinak,“ přiznává další muž, který prodal své občanství, pochopitelně odmítl prozradit svou identitu. S maďarským pasem lze nyní cestovat bez víz do 151 zemí světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám