Hlavní obsah

Na Ukrajině se dostalo na pulty maso se snětí slezinnou

Kyjev

Na pulty obchodů na jihu Ukrajiny se dostalo hovězí maso nakažené snětí slezinnou (antraxem). V pondělí to oznámila radnice města Melitopole. Do tamní prodejní sítě se dostalo 12 kilogramů masa nakaženého zvířete, které jeho majitel prodal velkododavatelům bez veterinární kontroly.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie způsobující sněť slezinnou neboli antrax

Článek

V okolí farmy Vozněsenka, kde se nemoc vyskytla, byla vyhlášena karanténa. Zastupitelé města Melitopole i nadřízené Záporožské oblasti vyhlásili mimořádná opatření, v jejichž rámci se podařilo dohledat většinu nakaženého masa. Osoby, které hovězí zakoupily a již spotřebovaly, policie vypátrala a transportovala do nemocnice v Záporoží.

Sněť slezinná je onemocněním hospodářských zvířat, které ale při přenosu může způsobit těžké onemocnění i u člověka. Bakterie je vysoce nakažlivá, při proniknutí do trávicího traktu vyvolává krvácení, které je bez lékařského zásahu většinou smrtelné.

K případům šíření sněti slezinné dochází v postsovětských státech poměrně často. V Rusku jen letos objevili několik nelegálních pohřebišť uhynulého skotu, z nichž se antrax může šířit. Ruská epidemiologická služba koncem července oznámila, že největší množství ohnisek nákazy je na Dálném východě a v Kostromské oblasti severovýchodně od Moskvy. V tomto regionu je údajně až 300 "divokých" kafilérií hrozících nákazou.

Existovaly i pokusy využít antrax jako biologickou zbraň. Za druhé světové války s tím v Číně experimentovali Japonci. V někdejším SSSR existovaly mnohatunové zásoby této nebezpečné látky. Antrax byl použit i při teroristických útocích, rozesílal se v balíčcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám