Hlavní obsah

Na Ukrajině jde do tuhého, Kyjev hlásí už tři mrtvé demonstranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Nepokoje v ukrajinském hlavním městě Kyjevě mají první mrtvé. Podle agentury Interfax zemřeli kvůli srážkám s policií tři lidé. USA zavedly vůči Ukrajině první sankce. Odpoledne má o krizi jednat prezident Viktor Janukovyč se zástupci opozice, včetně boxerského šampióna Vitalije Klička.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety demonstrantů s policisty v KyjevěVideo: Reuters

 
Článek

První obětí je mladý muž, jenž byl policisty postřelen v noci na středu, druhou 22letý aktivista, který spadl z ochozu nad vchodem do stadiónu Dynama Kyjev, odkud demonstranti ostřelovali policejní oddíly petardami. Agentuře Interfax to řekli zdroje z opozičního tábora i lékaři.

Také třetí mrtvý je obětí policejní střelby, uvedl list Ukrajinska pravda. Demonstrant byl podle deníku zasažen do srdce.

Prezident Viktor Janukovyč násilnosti odsoudil. „Jsme proti prolévání krve, proti nasazení síly. Musíme obnovit mír a stabilitu,” uvedl v tiskovém prohlášení.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Někteří demonstranti proti policistům vrhali Molotovovy koktejly.

Jsou to teroristé, tvrdí premiér

Demonstrace v Kyjevě i dalších městech se rozšířily v prosinci poté, co Janukovyč odmítl podepsat chystanou smlouvu o přidružení k Evropské unii. [celá zpráva]

Ukrajinská společnost je rozdělena na proruskou a prozápadní.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v Kyjevě

Situace kulminovala úterními spekulacemi tisku, že se vláda chystá vyhlásit výjimečný stav. Mluvčí prezidenta to však vzápětí popřel.

V Kyjevě ve středu ráno začala policie demonstranty vytlačovat z centra a rozebírat jejich barikády. Většina protestujících jim ustoupila za pokřikování hesel jako „Vrazi” a „Sláva Ukrajině”. Někteří však na příslušníky vrhali Molotovovy koktejly.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Střet policistů v Kyjevě s demonstranty

Před policejní akcí v případě, že násilnosti budou pokračovat, varoval před pár dny premiér Mykola Azarov. Podle vlády řídí nepokoje teroristé a ultrapravicoví extremisté podporovaní Západem.

Američané ruší víza

Americké velvyslanectví v Kyjevě mezitím zrušilo vstupní víza do USA pro několik Ukrajinců odpovědných za policejní násilí v ukrajinském hlavním městě, oznámil na svých webových stránkách ukrajinský týdeník Fokus s odvoláním na prohlášení ambasády.

"Byla zrušena víza pro několik ukrajinských občanů spojených s použitím síly," uvádí se v prohlášení velvyslanectví USA. "Další kroky proti těm, kteří jsou zodpovědni za nynější násilí, se zvažují," stojí v dokumentu.

Washington už dříve Ukrajinu varoval, že by vůči ní mohl zavést sankce, pokud násilí neustane. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Viktor Janukovyč vyhrál prezidentské volby na Ukrajině.

Napjatou situaci se pokusí odpoledne řešit zástupci opozice včetně boxera Vitalije Klička, který chce kandidovat na nejvyšší úřad, s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Hlava Ukrajiny přislíbila jednání už v neděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám