Hlavní obsah

Na sudetoněmeckém sjezdu zazněla česká hymna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řezno (Německo)
Aktualizováno

Na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně v sobotu opět zazněla česká hymna. Sudetští Němci, kteří českou hymnu na svém setkání nechali poprvé zahrát loni, následně poděkovali České republice za rozsáhlé přijímání ukrajinských válečných běženců.

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Sudetoněmecký sjezd, který 26. května 2023 začal v bavorském Řezně, je podle šéfa sudetských Němců Bernda Posselta (na snímku) ve znamení jara ve vztazích s Čechy

Článek

„Obzvláště mě těší, že Česká republika přijala přes 500 000 ukrajinských uprchlíků, což je v poměru na počet obyvatel nejvíce ze všech zemí. A za to jako sudetští Němci děkujeme,“ prohlásil Steffen Hörtler, který je zemským předsedou bavorské části Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL).

Sudetští Němci na sjezdu předali za přínos k porozumění mezi národy své nejvyšší vyznamenání, jímž je Evropská cena Karla IV., českému sociálnímu demokratovi Liboru Roučkovi a německému diplomatovi Christianu Schmidtovi. Nejvyšší politický představitel sudetských Němců Bernd Posselt prohlásil, že Rouček se Schmidtem představují osobnosti, které Evropa k dialogu potřebuje.

Rouček a Schmidt společně vedou Česko-německé diskusní fórum.

SL zastupuje zájmy sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z Československa a jejich potomků.

Hörtler, jenž s úvodním projevem sobotního dne vystoupil jen krátce po zahrání české hymny, řekl, že nynější sudetoněmecký sjezd se stejně jako loni koná ve stínu ruské vojenské agrese proti Ukrajině, proto i letošní setkání bude ve znamení solidarity s Ukrajinci.

Na sudetoněmeckém sjezdu poprvé zazněla česká hymna

Evropa

Hörtler v proslovu poukázal na to, že 78 let po skončení druhé světové války jsou znovu vyháněni lidé ze své vlasti.

„Ruská útočná válka nám připomíná náš osud,“ řekl. Dodal, že zkušenosti sudetských Němců jsou v této situaci obzvláště cenné a že to jsou právě sudetští Němci, kteří usilují o mírové soužití národů. „Už nikdy válku, už nikdy vyhánění,“ dodal.

Bělobrádek: Uznání viny a odpuštění

Na sjezdu v sobotu vystoupil i poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), jenž přítomné sudetské Němce oslovil jako milé krajany. Konstatoval, že i desetiletí po válce jsou sudetští Němci v Česku některými kruhy vykreslováni jako nepřátelé. Bělobrádek připomněl, že komunisty vštěpovanou rétoriku přejali extremisté z jiného pólu politického spektra.

„Pro mě jako pro křesťana jsou uznání viny a odpuštění jedinou cestou vpřed,“ řekl poslanec.

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty asi tři miliony Němců. Podle česko-německé komise historiků při tom přišlo o život 15 000 až 30 000 Němců. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo kolem 320 000 až 350 000 obyvatel někdejšího Československa.

V neděli vystoupí na sjezdu ministr školství Mikuláš Bek.

Sudetští Němci mají novou sociální síť. Láká i Čechy

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám