Hlavní obsah

Na sudetoněmeckém sjezdu poprvé zazněla česká hymna

Aktualizováno

Na sudetoněmeckém sjezdu, který se letos koná v bavorském Hofu, poprvé živě zazněla česká hymna. Bavorský premiér Markus Söder, jehož spolková země po druhé světové válce nad vysídlenými sudetskými Němci převzala záštitu, to v nedělním projevu označil za důležitý symbol toho, že Češi a Němci již nejsou nepřátelé.

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Příprava vlajkonošů zastupujících jednotlivé sudetské obce a regiony před nástupem na sjezdu sudetských Němců. Na snímku je soubor lidových písní a tanců Javorník z Nového Jičína, který na sjezdu předchozího dne vystoupil.

Článek

„Zahrát českou hymnu byl důležitý signál toho, že už nejsme nepřátelé, že jsme přátelé a partneři. Nezapomínáme, co bylo, ale chceme novou a lepší budoucnost. Cestu k ní hledáme společně,” řekl v projevu Söder.

Hymna, kterou zahrála dechovka kapelníka Rolanda Hammerschmieda, zazněla před vystoupením českého poslance a někdejšího vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Bělobrádek v projevu sudetským Němcům vyřídil pozdravy od některých členů české vlády a ujistil je o pokračování intenzivní spolupráce Česka a Německa.

Sudetští Němci zaslouží nobelovku

Söder v projevu zdůraznil potřebu spolupráce evropských národů, Čechů a Němců nevyjímaje. „Jsme ve středu Evropy, v srdci tohoto báječného kontinentu, proto je naším úkolem ho rozvíjet společně,” řekl. „Nejen se sudetskými Němci, ale i s našimi přáteli a partnery z Česka. V červenci proto pojedu do Prahy,” uvedl bez konkrétního termínu.

Sudetští Němci mají novou sociální síť. Láká i Čechy

Internet a PC

Sudetští Němci podle Södera sehráli klíčovou roli v rozvoji Bavorska. „Bavorsko bylo po druhé světové válce chudým německým domem. Odkud tedy přišla naše prosperita?” položil si otázku, na kterou odpověděl, že zásluhu na tom mají právě sudetští Němci. Poznamenal, že sudetští Němci se po vysídlení setkávali v Německu jako běženci s ústrky či nedůvěrou. „Museli jste se prosadit těžkou prací. Neměli jste nic než čest a vzpomínky,” uvedl.

„Přispěli jste k rozvoji Bavorska a Evropy. Sudetoněmecké hnutí si proto zaslouží Nobelovu cenu za mír,” řekl Söder.

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty asi tři miliony Němců. Podle česko-německé komise historiků při tom přišlo o život 15 až 30 tisíc Němců. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo kolem 320 až 350 tisíc obyvatel někdejšího Československa.

Reklama

Výběr článků

Načítám