Hlavní obsah

Na Slovensku zrušili rozsudek nad Češkou podezřelou z objednání vraždy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nejvyšší soud Slovenské republiky zrušil v pondělí loňský rozsudek Specializovaného soudu v Pezinku, který poslal na devět let do vězení českou podnikatelku Evu Zámečníkovou (34) za objednávky vraždy svého manžela. Veřejné zasedání senátu v této věci bylo zrušeno a soud rozhodl na neveřejném zasedání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podnikatelce původně hrozilo doživotí, ale navrhovaný mírnější trest prokurátor odůvodnil kromě jiného tím, že šlo o přípravu trestného činu, jenž nebyl dokonán.

Podle obžaloby si Zámečníková v lednu 2014, jen dva měsíce po svatbě, objednala vraždu svého manžela. Martinu Adamkovičovi měla nabídnout 50 tisíc eur (1,3 miliónu Kč), pokud jejího manžela zavraždí. Vražda měla být spáchána v rodinném domě manželů v obci Chocholná-Velčice v okresu Trenčín.

Adamkovič však začal spolupracovat s policií a v následném soudním procesu vystupoval jako svědek. Česká podnikatelka po celou dobu trvání procesu odmítala, že si manželovu vraždu objednala.

Adamkovič však u soudu vypověděl, že mu Zámečníková opatřila pistoli, s níž měl jejího manžela zastřelit. Zbraň ale nebyla funkční, a tak Zámečníková změnila plán a řekla mu, aby jejího manžela zneškodnil paralyzérem a následně uškrtil gumovým švihadlem.

Zámečníková strávila několik měsíců ve vyšetřovací vazbě. Poté byla propuštěna, protože se blížil termín porodu jejího dítěte. To čekala už s novým partnerem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám