Hlavní obsah

Na Slovensku opět útočil medvěd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medvěd zaútočil v neděli odpoledne na manželský pár u slovenské obce Pribylina v okresu Liptovský Mikuláš. Manželé se před útočící šelmou ukryli v nedaleké kolibě. Muž utrpěl menší zranění dolní končetiny.

Foto: Liptov112 / Facebook

Medvěd v Liptovském Mikuláši

Článek

Státní ochrana přírody na sociální síti uvedla, že k útoku došlo na turistickém chodníku asi sedm kilometrů od obce. Manželé ve středním věku byli na procházce se psem, když na ně medvěd zaútočil.

„Manželé se zastavili na oddychovém místě u studánky pod vrchem Suchý Hrádok. Muže náhle překvapil přibližující se dospělý jedinec medvěda hnědého, který ho během útěku přes dřevěný plot zranil na dolní končetině,“ uvedla Státní ochrana přírody.

Dvojice se poté ukryla v nedaleké kolibě. „Zásahový tým Státní ochrany přírody ve spolupráci s policií vykonal obhlídky lokality. Dvojice až do jejich příchodu čekala v kolibě,“ dodala Státní ochrana přírody na sociální síti. Zraněný muž byl po ambulantním ošetření propuštěn do domácí léčby.

Zásahový tým Státní ochrany přírody kontaktoval vedení obce Pribylina, které vyzvalo obyvatele a návštěvníky obce ke zvýšené opatrnosti.

Série medvědích útoků

V sobotu v okresu Žilina postřelil houbař v sebeobraně medvěda. Na místo byl povolaný zásahový tým, ale zraněného medvěda se mu nepodařilo vypátrat. Podle odborníků může být zraněný medvěd agresivnější, a představuje tak pro obyvatele větší nebezpečí.

Minulé úterý zastřelili medvěda, který měl 17. března v ulicích slovenského města Liptovský Mikuláš zranit pět lidí ve věku 10 až 72 let. K jeho identifikaci použili dron s biometrií. Někteří ekologové a politici však zpochybnili, že se skutečně jednalo o tohoto jedince.

Slovenská policie 15. března informovala o případu páru z Běloruska, který pronásledoval medvěd na západní straně Demänovské doliny v Nízkých Tatrách. Při úprku před šelmou tehdy zemřela 31letá žena, která spadla do rokliny a smrtelně se zranila.

Soužití lidí a medvědů se stalo na Slovensku politickým tématem. Slovenská vláda chce značně uvolnit podmínky k odstřelu medvědů. Vládní politici kritizovali své předchůdce za příliš smířlivý postup. Tento týden kabinet premiéra Roberta Fica schválil návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic. Pro jeho schválení však bude potřebovat hlasy opozice. Podle největší opoziční strany Progresivní Slovensko však zákon není v souladu s unijním právem, které podle strany umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.

Zastřelili medvěda, který v Liptovském Mikuláši zranil pět lidí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám