Hlavní obsah

Na Slovensku mají chaos ve volebních lístcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku poprvé v historii spojili komunální volby a krajské volby. Například v Bratislavě dostávají voliči až šest hlasovacích lístků, v nichž se musí zorientovat, a před volebními místnostmi proto vznikají fronty.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na Slovensku se konají komunální i krajské volby.

Článek

Bratislavské městské části Ružinov a Petržalka hlásí až čtyřicetiminutové čekání a podle webu tvnoviny.sk to mnozí voliči vzdali a odešli.

„Je v tom hrozný chaos a nikdo neví, jak přesně hlasovat. Obálky i hlasovací lístky pro komunální a krajské volby jsou sice odlišené i barevně, ale stejně je potřeba nějaký čas, než se v tom člověk zorientuje,“ řekl Novinkám Tomáš, který odevzdal svůj hlas v bratislavské městské části Dúbravka.

Právo volit v komunálních a krajských volbách má 4,4 milionu obyvatel s trvalým pobytem na Slovensku, včetně cizinců. Volební místnosti se otevřely v sobotu v sedm hodin ráno a měly by se uzavřít v osm hodin večer, což je o dvě hodiny dříve než v minulosti.

Slováky čeká referendum o vládě

Evropa

Slováci si volí najednou předsedy samosprávních krajů, primátory měst, starosty obcí i zastupitele. Voliči si musí dávat pozor, aby obálku vhodili do správné urny, jinak může být jejich hlas neplatný.

O speciální hlasování z domu požádalo v Bratislavě několik desítek lidí, kteří jsou v izolaci s covidem. V obci Varín v okresu Žilina spojili volby s místním referendem o přejmenování Ulice Jozefa Tisa. V obci Sliač v okresu Zvolen se kromě voleb koná referendum o umístění americké základny v areálu místního letiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám