Hlavní obsah

Na Slovensku létají rachejtle jen kolem Silvestra

Právo, ivi

Klid slovenských měst a obcí letos nerušily výbuchy petard tolik jako během jiných let. Prodej a používání nejhlučnější pyrotechniky se omezil jen na období krátce před koncem roku.

Foto: Dietrich policie/Michael Rakouská, ČTK

Policisté kontrolují prodej zábavní pyrotechniky

Článek

Úpravu zákona schválil slovenský parlament a v září vstoupil v platnost. Prodej nejhlučnější pyrotechniky je možný jen od 28. do 31. prosince a používání pouze 31. prosince a 1. ledna.

Opatření si pochvalují především starší lidé a majitelé domácích miláčků. Naopak výrobci a prodejci pyrotechniky reptají. „Novela přinesla do našich měst a obcí klid, protože v minulosti to nebyly svátky klidu,“ argumentoval jeden z předkladatelů zákona, poslanec Peter Antal.

„Už bylo načase s tím něco udělat. Vždy kolem Vánoc a na Silvestra to ve městě vypadalo jako ve válce,“ říká důchodce Ján Ondráš z Bratislavy. „V prosinci jsem se bála jít se psem na procházku. Všude vybuchovaly petardy a byl to strašný hluk.

Jsem ráda, že se proti tomu zakročilo. Letos je to mnohem lepší,“ pochvaluje si Eva Čierna z Banské Bystrice.

Naopak prodejce pyrotechniky z Bratislavy, který nechtěl prozradit své jméno, ze zákazu radost nemá. „Celý rok jsme se těšili na prosinec, na nejvyšší tržby. Letos je to mnohem slabší a za poslední dny roku se nám výpadek tržeb určitě nepodaří dohnat,“ říká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám