Hlavní obsah

Všichni od válu. Na Slovensku hrozí nedávné vládní koalici historické fiasko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Před zářijovými parlamentními volbami na Slovensku reálně hrozí unikátní situace, kdy ani jedna ze stran bývalé vládní koalice nebude mít zastoupení v novém parlamentu. Web tvnoviny.sk upozornil, že v historii slovenské politiky se to dosud ještě nikdy nestalo.

Foto: Sokolowski Czarek, ČTK

Bývalý slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Po volbách v roce 2020 disponovala vládní koalice stran Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), Svoboda a Solidarita (SaS), Jsme rodina a Za lidi pohodlnou ústavní většinou. Vláda však po mnoha otřesech nevydržela celé funkční období a 30. září 2023 se v zemi budou konat předčasné parlamentní volby.

V čele vlády se vystřídali Igor Matovič (OLaNO) a Eduard Heger (letos opustil OLaNO a založil stranu Demokraté). „Jednalo se o vládu, která vládla v mimořádně těžkém období. Přežili jsme pandemii, šlo o zcela novou zkušenost. Lidé ztratili práci, podnikatelé svůj byznys. Následovala Putinova agrese na Ukrajině a růst cen energií. V krátkém čase tak došlo k řadě faktorů, které negativně ovlivňují náladu ve společnosti,“ upozornil politolog Radoslav Štefančík.

Podobné problémy řešily i jiné vlády v Evropě, ale málokde padaly preference vládních stran tak strmě dolů, jako na Slovensku. „Tím druhým faktorem byla neschopnost vést tuto zemi bez zbytečných žabomyších válek. V konečném důsledku seděli ve vládě stejní lidé, Sulík s Matovičem, kteří už jednu vládu pomáhali povalit (vládu premiérky Ivety Radičové - pozn. redakce),“ dodal politolog.

Čaputová odvolala šéfa SIS

Evropa

OLaNO Igora Matoviče získalo ve volbách v roce 2020 přes 25 procent hlasů, ale nyní se pohybuje kolem sedmi procent, což je minimum, které potřebuje získat pro vstup do parlamentu, protože kandiduje v koalici s Křesťanskou unií a stranou Za lidi. „Pokud by se tato koalice nedostala do parlamentu, voliči by spláchli až dvě strany bývalé vládní koalice,“ konstatoval web tvnoviny.sk.

Preference hnutí Jsme rodina klesají v důsledku skandálu předsedy strany a parlamentu Borise Kollára, který měl v minulosti zmlátit svou tehdejší partnerku Barboru Richterovou. Hnutí se v průzkumech pohybuje kolem pěti procent potřebných pro vstup do parlamentu.

Strana SaS opustila vládní koalici loni v září a vyvolala tak vládní krizi, která v konečném důsledku vedla k pádu Hegerovy vlády. Kampaň SaS má na starosti český marketér Marek Prchal, ale straně se zatím moc nedaří oslovovat voliče.

Žádný policejní převrat se na Slovensku nekoná, odmítá Čaputová Ficovo nařčení

Evropa

Expremiér Heger letos opustil OLaNO a založil stranu Demokraté, ale ta ještě ani jednou v průzkumech nepřekročila pětiprocentní práh vstupu do parlamentu.

Podle šéfa průzkumné agentury Focus Martina Slosiarika je zjevné, že všichni, kteří měli něco společné s bývalou vládní garniturou, mají problém s voličskou podporou. „Voliči tyto strany, resp. jejich politiky ´trestají´ za způsob vládnutí po volbách 2020. Právě nenaplněná očekávání a silné osobní konflikty uvnitř vládní koalice, které vyústily do pádu vlády, to je to, co tyto strany dostalo na hranici zvolitelnosti,“ řekl Slosiarik.

Šéf agentury Focus však připouští, že některá z bývalých vládních stran se nakonec do nového parlamentu dostane. Rozhodnou o tom voliči za necelých pět týdnů.

Slovenská policie poukazuje na zneužívání státní moci v období Ficových vlád

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám