Hlavní obsah

Na Slovensku chtějí zrušit stranu prosazující Tisovu rehabilitaci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Generální prokurátor Slovenské republiky Dobroslav Trnka podal na Nejvyšší soud návrh na zrušení Slovenské ľudové strany (SĽS), která se hlásí k válečnému Slovenskému štátu a prosazuje rehabilitaci Jozefa Tisa. Ministerstvo vnitra mělo už v minulosti výhrady vůči tomu, že SĽS chtěla zapsat jako den registrace strany 14. prosinec 1905, kdy vznikla Hlinkova slovenská ľudová strana (HSĽS).

Foto: ČTK

Jozef Tiso

Článek

Ministerstvo vnitra proto v srpnu 2008 odmítlo zaregistrovat změnu stanov SĽS. Další výhradou bylo, že strana má ve stanovách zmínku o budování stavovského státu, co je v rozporu s Ústavou Slovenské republiky. Podle ministerstva stavovské uspořádání vede k nerovnému postavení občanů a došlo by tím ke změně současné parlamentní demokracie. Když SĽS odmítla změnit stanovy, ministerstvo vnitra podalo návrh na generální prokuraturu na rozpuštění strany.

Generální prokurátor podle agentury SITA v odůvodnění uvedl, že SĽS se hlásí k válečnému Slovenskému štátu, prosazuje rehabilitaci Jozefa Tisa a opírá se o ľudáckou tradici. Trnka tvrdí, že SĽS byla stranou ľudáckých nostalgiků, ale umístěním členů extremistické Slovenské pospolitosti na svou volební kandidátku učinila posun k politickému extremismu. Slovenská pospolitost byla v roce 2006 jako strana rozpuštěna a její předseda Marián Kotleba se stal volební dvojkou na kandidátce SĽS.

Jozef Tiso

Katolický kněz Tiso se narodil 13. října 1887. Byl poslancem československého parlamentu i členem československé vlády. V letech 1939 až 1945 stál v čele klerofašistického Slovenského státu.

Tiso souhlasil s deportací desítek tisíc slovenských Židů do nacistických koncentračních táborů. Po druhé světové válce byl zadržen americkými jednotkami v Rakousku a vydán do Československa, kde byl 18. dubna 1947 popraven kvůli spolupráci s nacistickým Německem.

Podle Trnky pospolitost SĽS postupně zcela ovládla. Prosazování stavovského uspořádání státu je podle generálního prokurátora fašistickou a klerikálně podbarvenou politickou ideologií. Trnka prohlásil, že program SĽS přivedl stranu na pole šovinismu, xenofobie a antisemitismu.

Reklama

Související témata:

Související články

V hrobce možná nebyly uloženy ostatky Tisa

Katolická církev před časem tvrdila, že v kanonické hrobce v Nitře byly uloženy ostatky prezidenta válečného Slovenského štátu Jozefa Tisa. Podle deníku Pravda...

Výběr článků

Načítám